Zanimljivosti

Čudesna biljka iz Afrike

sutherlandia

Biljka sutherlandia odavno se koristi u afričkoj tradicionalnoj medicini kao lijek za mnoge bolesti. Na brdima zapadnog Capea i Zululanda raste prelijep cvijet čije je puno latinsko ime Sutherlandia Frutescens Microphylla.

Ta biljka odavno se koristi u tradicionalnoj medicini. Narod Sun je zove Insisa (“ona koja odagnava tamu”) i koristi je za poticanje energije i kao jak antidepresiv. Sangome, vračevi naroda Zulu, zovu je Unwele (“veliki lijek”) i njome su uspješno ublažavali posljedice pandemije španske gripe 1918.

Narod Tswana zove je Mukakana i njome liječi gonoreju i sifilis, dok Afrikaneri, potomci holandskih doseljenika, sutherlandiju zovu Kankerbossie (“grm za kancerozne bolesti”) zbog blagotvornog djelovanja kod onih koji su oboljeli od tumora unutrašnjih organa. U materijama koje biljka sadrži otkrivena je snažna kombinacija molekula koje se koriste u liječenju kancerozne tuberkuloze, dijabetesa, shizofrenije i kliničke depresije. Nakon sšto su utvrdili da nema štetnog djelovanja, počeli su davati biljku pacijentima oboljelim od AIDS-a

Dr. Nigel Gericke, botaničar, i specijalista za domorodačku medicinu, sakupio je mnoga svjedočanstva o tome kako su oboljeli od AIDS-a, tuberkuloze i raka zahvaljujući sutherlandiji dobili energiju i apetit i povećali tjelesnu težinu. On ističe da se biljka ne može unaprijed proglašavati čudesnim lijekom za sve, a on i drugi ljekari koji je koriste ističu da blagotvorno djelovanje sutherlandije zavisi od uravnotežene i zdrave ishrane.

narodnilijek.com