Zanimljivosti

Cockta slavi 64. rođendan: Prvo gazirano piće u Jugoslaviji!

20170308113104_416350

Otac Cockte, Emerik Zelinka, stvorio je Cocktu 50-ih godina prošlog vijeka u preduzeću Slovenijavino. Upotrijebio je plodove šipka, prijatno kiselkast vitamin C, različito aromatično bilje, čistu izvorsku vodu i karamelizovan šećer.

Cocktino ime je izveo od riječi “cocktail” koja znači mješavinu aromatičnog bilja i time stvorio prvo gazirano bezalkoholno piće u Jugoslaviji.

Cockta je prvi put predstavljena 8. marta 1953. godine u Planici, gdje je posjetioce na svakom koraku pratio plakat simpatične djevojčice koja pije Cocktu. Plakat je izradio dizajner i slikar Uroš Vagaja.

1953 – Prva bočica

Cockta se u javnosti prvi put predstavila u zaobljenoj bočici od 2,5 dcl sa smeđom, pjenušavom tečnošću, kao simbol zapadnog načina života. Bočicu i natpis na njoj je izradio dizajner Sergej Pavlin.

Već je te godine proizveden prvi milion litara Cockte. Njime su napunili 4,5 miliona bočica.

1954 – 1964 – Prvi Cocktin oglas

 

Tokom prvih 14 godina prodaja Cockte je rasla po godišnjoj stopi od čak 25%. Godišnja prodaja je 1967. godine iznosila već 80 miliona boca. Cockta je predstavljala jedan od najboljih slovenačkih (u to vrijeme jugoslovenskih) izvoznih proizvoda pa se dvije godine izvozila čak i u Holandiju. Krajem 60-ih godina na tržište su ušli prvi strani konkurenti. Želja za zapadnim proizvodima je zaustavila potražnju za Cocktom i preokrenula prodajnu krivu prema dolje.

1983 – 1994 – Još uvijek najbolja

Cockta je sredinom 80-ih godina zabilježila pad prodaje. Razlozi za pad su bili različiti: raspad jugoslovenskog tržišta, pojava plagijata na području nekadašnje Jugoslavije i raspad Slovina. Cockta se 35 godina nakon prvog predstavljanja u Planici vratila na isto mjesto u novoj ambalaži – limenci.

1996- Nova bočica

Punjenje Cockte je sredinom 90-ih godina preuzelo preduzeće Slovenijavino i prodaja je ponovo počela da raste. Istovremeno je na police stigla i nova bočica u novoj etiketi.

2000 – Nov izgled

Kolinska je 2000. godine postala vlasnik marke Cockta. Uslijedili su obnova vizuelnog identiteta i nova komunikacija. Nastao je nov logotip, te time i nova etiketa i nov oblik bočice. Nov izgled je ostao snažno povezan s legendarnim originalnim izgledom kome je čast odana sloganom – Prva se nikad ne zaboravlja.

2005 – Cockta Light

Cockta je svoje obožavaoce iznenadila novim proizvodom, Cocktom Light, koja je u skladu s novim trendom nudila pravu alternativu svima koji su tražili »lakše« osvježenje uz isti legendarni ukus.

2009 – Bez šale: Cockta Limeta

 

Cocktina porodica je dobila novog člana: Cocktu Limetu. Prepoznatljiv ukus šipka i karamela je ostao neizmijenjen, a svježina limete dodala je piću pravu notu za osvježenje tokom vrućih ljetnih dana.

2012 – Cockta Rossa. Divlje svježa.

 

Cockta je dobila novu sestru, Cocktu Rossu, koja se u 2012. godini pobrinula za odvažno i bogato ljeto. Divlje i strastveno osvježavajuće piće je zasnovano na prirodnim aromama mandarine, pomorandže, limuna i crne ribizle koja joj daje slasnu crvenu boju.

2013 – Cockta Chinotto. Ukus ljeta.

Cocktina linija je dobila nov proizvod s daškom egzotike. Cockti Chinotto daje preovlađujući ukus kinoto – varijanta blago gorke mediteranske pomorandže. Cockta Chinotto je svojim blagim biter ukusom i kisjelkastom svježinom brzo postala hit ljeta.

2015 – Cockta Easy i Cockta Black Tonic

Cocktu Easy. Bez šećera i energetske vrijednosti. Zaslađena sukralozom i prirodnim zaslađivačem stevija. Stvorena u korak s vremenom, za sve koji iz zdravstvenih ili ličnih razloga izbjegavaju pića s dodatim šećerom ili fruktozno-glukoznim sirupom.

Cockta Black Tonic – kombinacija smjelosti i perfekcije donosi savršeno osvježenje! Nov revolucionarni ukus spaja laku gorčinu tonika s legendarnom recepturom Cockte i dodatkom kofeina.

2016 – Black Tonic dama

Black Tonic džentlmenu se 2016. godine pridružila Black Tonic dama – hrabra i stajliš trendseterka koja u život, baš kao i njen džentlemn, unosi kombinaciju odvažnosti i perfekcije.

nezavisne.com