Srbija

ČETVRTO VEČE KONJIČANA U BEOGRADU: Vladika Grigorije uputio zahvalnicu Udruženju Konjičana u Srbiji (FOTO)

39

Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori priredilo je uspješno, sada već tradicionalno, Veče Konjičana, i to u restoranu Doma Vojske u Beogradu 22.oktobra 2016. godine.

U prisustvu Srba Konjičana iz Novog Sada, Zrenjanina Beograda, Brčkog, Gornjeg Milanovca, Subotice i drugih mjesta, i njihovih gostiju, sabor su himnom „Bože pravde“ otvorili najmlađi: Vojin Lazarević (14 godina), član KUD „Svetozar Marković“ u Novom Sadu i Tara Laban (12 godina), republički prvak na violini.

07

U ime domaćina, predsjednik Udruženja Milorad -Mišo Lazarević je podsjetio da je ove godine, povodom 140 godina postojanja Sabornog hrama Svetog Vasilija Velikog u Konjicu, započeta obnova Hrama i da je Udruženje iniciralo projekat izrade memorijalne zidne kompozicije .

– Ova ideja naišla je na razumijevanje i podršku kod srpskog naroda iz Konjica, kod konjičkog paroha oca Milana i episkopa Grigorija. Već je popisano 188 prezimena srpskih porodica konjičkog kraja, koja će biti napisana ispod samih ikona u Sabornom hramu – istakao je Lazarević.

16

Blagoslov: Milan Bužanin, Ratko Savić i Lazar Manigoda

 

Spisak 188 porodica konjičkog kraja

Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori pokrenulo je inicijativu projekta izrade memorijalne zidne kompozicije u sklopu obnove sabornog hrama u Konjicu.
Zabrinuti zbog činjenice da je sa ovog prostora u proteklom ratu protjeran gotovo cjelokupan pravoslavni živalj i da Srbima prijeti potpuni biološki nestanak Udruženje je predložilo da se u tehnici freskoslikarstva oslikaju likovi svetitelja koji su krsne slave pordica na ovoj opštini a da se ispod lika svakog svetitelja upišu prezimena porodica čija je to krsna slava.
Predlog Udruženja naišao je na potpuno dobravanje od strane presoveštenog vladike Grigorija i eparhije ZHiP koji je dao blagoslov za ovaj obiman posao. Udruženje Srba iz Konjica i njihovih potomaka u dijaspori, zajedno sa vjernim narodom bio bi glavni finansijer ovog projekta, pa je i ovom prilikom upućen apel svim porodicama konjičkog kraja da u granicama svojih mogućnosti pomognu ovaj projekat. Udruženje će formirati poseban odbor koji će se brinuti o realizaciji ovog projekta.
Portal Slobodna Hercegovina prenosi i spisak do sada popisanih porodica iz konjičkog kraja koja će biti potpisana ispod ikona uz molbu da ukoliko postoji neka izostavljena porodica da se prijavi kako bi na vrijeme bila upisana.

Avramović, Antić, Andrić, Arnautović, Bajčetić, Babić, Balaban, Babalj, Bajat, Bajković, Baković, Beronja, Bjelica, Bogunović, Bogdanović, Biberdžić, Braletić, Beribak, Bovan, Vidojević, Vidić, Vojinović, Vujičić, Vujović, Vitković, Vukalo, Vuković, Vukosav, Vulić, Vučković, Vulović, Gligorević, Golubović, Glogovac, Golo, Gotovac, Govedarica, Gavrilović, Građić, Grkavac, Gačić, Grubač, Grubić, Dabić, damjanović, dangubić, Dragić, Dimitrov, Draganić, Domazet, Đogić, Đorđić, Đurica, Đukić, Đurić, Ekmečić, Žuža, Žerajić, Živak, Živković, Zurovac, Zubac, Zečić, Zelenović, Ivković, Ivanišević, Ivezić, Ijačić, jakovljević, Janković, Janjić, Ješić, Jokšoć, Jovanović, Kalem, Karišik, Kešić, Kecman, Knežević, Kilibarda, Klimenta, Kovač, Kostadinović, Koprivica, Kovačević, Krtolica, Kujundžić, Kukić, Kuribak, Kulaš, Kuljanin, Kureš, Kuzmanović, Janićijević, Lazarević, Lambić, Lazić, Lozo, Lijeskić, Lojpur, Lakičević, Ljubičić, Magazin, Malešević, Manigoda, Marković, Madžarević, Macipura, Milić, Milović, Milojević, Milutinović, Mitranić, Miljanić, Miljević, Mijatović, Mijanović, Milivojević, Milišić, Milušić, Milošević, Mirjanić, Mitrić, Mićević, Mišeljić, Mandić, Mrkajić, Mršić, Mečanin, Mužijević, Mudrinić Nenadić, Ninković, Pokrajčić, Planojević, Pologoš, Prodan, Prorok, Praštalo, Pudar, Puhalo, Radić, Radović, Rudan, Ristić, Radojčić, Savić, Sarić, Savčić, Samardžić, Savović, Samouković, Svorcan, Simić, Simović, Skorup, Smiljanić, Stanić, Stanojević, Stojanović, Stojković, Serdar, Suša, Skočajić, Tovarišić, Topalović, Todorović, Tolimir, Toholj, Terzić, Ćećez, Ćirković, Ćurić, Cuca, Crnogorac, Cvijić, Cicvarić, Čabrilo, Šaran, Šinik, Šiniković, Šipovac, Šušić, Šmrkić, Šain, Šešlija, Šuka, Škoro… 

17

POMOGLI PODIZANJE CRKVE U JABLANICI: Milorad Mišo Lazarević sa zahvalnicom Eparhije ZHIP koju je uručio otac Milan Bužanin

On je pozvao sve porodice, da u granicama svojih finansijskih mogućnosti, pomognu ovaj projekat, koji će trajno svjedočiti o prisustvu srpskog naroda u ovom dijelu Hercegovine.
Prenoseći pozdrave iz zavičaja i Eparhije Zahumsko-hercegovačke i Primorske, konjički paroh Milan Bužanin je Udruženju Konjičana uručio Zahvalnicu za učešće u nedavnoj obnovi Kapele na pravoslavnom groblju u Jablanici i najavio da će 2017. godine biti godina obnove konjičke crkve.

09

Pozdravio Konjičane: Miodrag Linta, zamjenik predsjednika Odbora za Srbe u dijaspori i regionu u Narodnoj Skupštini Srbije

Nakon zdravice Vukojice Sandića i guslarskog pozdrava Miroslava Tanovića, učesnike večeri pozdravio je narodni poslanik i predsjednik Saveza Srba iz Regiona Miodrag Linta, napominjući da je evidentiranje otete ili uništene imovine izbjeglih i raseljnih produžen do kraja godine. On je svim učesnicima sabora podijelio najnoviji broj „Srpskog kola“, jedinog lista u Srbiji koji se štampa na ćirilici i koji je besplatan.

08

 

Svečanu večeru, (a kad predjelo služeni su pršut, sir torotan i uštipci) blagoslovili su: jerej Milan Bužanin, protojerej Lazar Manigoda i protojerej-stavrofor Ratko Savić, koji je toplim riječima pozdravio zemljake i apelovao da se njegovanje običaja, porodičnih vrijednosti i korijena hercegovačkih još više prenosi na mlade naraštaje.

12

Pjesnik Božidar M. Glogovac

 

U programu su nastupili: poznati hercegovački pjesnik i književnik Božidar Glogovac, etno- pojac Marija Sandić, guslar Đorđe Tanović, mladi muzičari Tara Laban i Vojin Lazarević, dok je poseban ton večeri dao raspjevani muzičkis sastav „Bole bend“ iz Gajdobre.

04

Oduševili: Tara Laban i Vojin Lazarević

Najavljujući 61. Sajam knjiga, stvaralac Dragan Glogovac, koji živi i stvara n Višegradu, predstavio je svoj najnoviji roman „Trojada“, a svoje stihove kazivao je i Slobodan Bovan.

11

etno- pojac Marija Sandić

Na kraju večeri priređena je tombola sa 30-ak zanimljivih nagrada, među kojima su bile i: vunene čarape, odabrana vina i vrijedne knjige, cipele, torte, pakovanja uvozne ribe, smeša za zdrav hleb, električni trimer za košenje, zatim advokatske, stomatološke, ljekarske i automehaničarske usluge, dar sponzora i članova Udruženja.

36
Glavna nagrada, pečeni brav na ražnju, koju je darovao restoran „Mićo Bradina“, otišla je u Novi Sad.

50

Tačnije, do Novog Sada nije stiglo ništa, jer je srećni dobitnik pečenjem častio sve učesnike sabora.
I ovaj sabor pokazuje kontinitet rada Udruženja i želju Konjičana za očuvanjanjem tradicije, duhovnosti i srpske baštine Konjica i Hercegovine.

 

01 43 42 41 40 39 35 34 33 31 30 29 27 25 24 23 22 21 20 19 18 15 14 13 11 02 01 33 31 30 29

slobodnahercegovina.com