Tehnologija

Četiri nove funkcije koje donosi iOS 15

20210915095723_681083

 

Apple-ove nadogradnje za iOS 15, iPad OS 15 i WatchOS 8 stižu 20. septembra, danima prije nego što će nadogradnju dobiti iPhone 13.

Najnovija verzija iOS-a dodaje nove funkcije za FaceTime i Messages, pametnija obavještenja i novu funkciju LiveText.

S ažuriranjem, vlasnici iPhone-a i iPad-a mogu iskoristiti poboljšanja FaceTime-a, uključujući dodavanje prostornog zvuka i funkcija za smanjenje buke kako bi se uklonili ometajući pozadinski zvukovi, obnovljena aplikacija Messages dodaje novu funkciju “dijeljeno sa vama“ koja olakšava praćenje fotografije, muzike i članaka u vijestima koji se dijele u razmjeni poruka sa posebnim odjeljkom za dijeljeni sadržaj.

 

[ads1]

 

 

Apple takođe mijenja svoja obavještenja, sa novim alatima za kontrolu kako i kada primate push upozorenja.

Novi režimi “Fokus” omogućava vam da isključite sva upozorenja osim aplikacija i ljudi od kojih želite da čujete, a možete i da postavite posebne profile za rad, spavanje i druge aktivnosti. Ovi profili takođe mogu da promijene raspored aplikacija na vašem početnom ekranu na osnovu aplikacija koje ćete najvjerovatnije koristiti tokom dana.

Jedna od intrigantnijih karakteristika iOS 15 je Live Text, koji koristi kameru za skeniranje vašeg okruženja i iznošenje relevantnih informacija.

Ako ga, na primjer, usmjerite na bijelu tablu, mogao bi izvući pisani tekst da biste ga podijelili.

Takođe bi mogao identifikovati umjetnost, znamenitosti, biljke i kućne ljubimce.

 

nezavisne.com

 

[ads2]