Zanimljivosti

Bundevino ulje – lek iz prirode

3bc7aa7f337d2b6d218588b9fca9e94f_XL

Bundevino ulje je naročito bogato vitaminima A, E, C i K. Sveže ulje sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina. Takođe sadrži vitamine B grupe, nezasićene masne kiseline, omega 6 i 9, minerale…

Bundevino ulje se proizvodi na niskim temperaturama. Posle berbe, semenke se operu, osuše i uskladište. Tokom prerade, moraju se na nekoliko minuta lagano propržiti jer se iz sveže semenke ne može dobiti ulje. Iz zgnječenih toplih semenki prirodnim putem, bez hemijskih dodataka, pod visokim pritiskom dobija se ulje (hladno ceđenje). Treba istaći da se radi o hladno ceđenom ulju, čijim postupkom se ne menja priroda esencijalnih masnih kiselina i time zadržava visok kvalitet ulja.

[ads1]

 

Zašto je bundevino ulje tako zdravo?

Bundevino ulje je naročito bogato vitaminima A, E, C i K. Sveže ulje sadrži više od 60% nezasićenih masnih kiselina. Takođe sadrži vitamine B grupe, nezasićene masne kiseline, omega 6 i 9, minerale (fosfor, kalcijum, magnezijum, kalijum) te elemente u tragovima (gvožđe, cink, mangan). Sadrži i lecitin, belančevine i salicilnu kiselinu.

Upotreba bundevinog ulja u zdravstvene svrhe

Lečenje bundevinim uljem daje najbolje rezultate kod sledećih zdravstvenih problema:

 • reguliše problem uvećane prostate
 • leči infekcije mokraćog kanala kod mušaraca i žena
 • poboljšava kvantitet i kvalitet sperme
 • reguliše holesterol
 • pomaže kod kardiovaskularnih oboljenja
 • pomaže kod sindroma iritabilnih creva, kao i crevnih parazita
 • pospešuje normalan rad bubrega
 • poboljšava imunološki sistem
 • pozitivno utiče na vid
 • pozitivno utiče na raspoloženje
 • opekotine i različita oboljenja kože
 • povoljno deluje na ten kod dece
 • povoljno utiče na zaustavljanje opadanja kose

 

Bundevino ulje je lek za prostatu

Bundevino ulje je, sasvim opravdano, najpoznatije kao lek za uvećanu prostatu. Statistike kažu da 60% mušaraca između 40 i 59 godina pati od benigne hiperplazije prostate ili jednostavno rečeno, uvećane prostate. Taj broj iznosi 75% za mušarce od 60 godina. Starenjem dolazi do opadanja nivoa testosterona. Ovo izaziva hiperprodukciju hormona dihidrotestosterona koji je glavni krivac za uvećanje prostate. Nažalost, uvećana prostata, pored niza neprijatnih simptoma, kao što su često i bolno mokrenje, znači i povećani rizik dobijanja urinarnih infekcija, a sve veći broj stručnjaka smatra, i raka prostate.

Kako koristiti bundevino ulje u terapijske svrhe?

semenke bundeve

Kada je već ustanovljeno da je prostata uvećana, ulje treba uzimati:

 • tri meseca 2 supene kašike 2 puta dnevno (ujutru uz doručak i uveče uz večeru)
 • narednih 6 meseci do 2 godine 1 supena kašika dnevno

Vrlo je važno ne prekidati terapiju tokom prvih nedelja kada će neprijatni simptomi vezani za mokrenje nestati, već sa terapijom treba nastaviti najmanje sledećih 6 meseci. Prestanak neprijatnih simptoma desiće se već nakon par dana ili nedelja, jer bundevino ulje ima antibakterijjsko dejstvo koje će uspešno zaustaviti inflamatorne procese, ali to ne znači da je proces uvećanja prostate zaustavljen. Za to je potreban duži period, kako bi aktivni sastojak bundevinog ulja, delta 7-sterol, mogao da odradi svoj deo posla, a to je suzbijanje hormona dihidrotestosterona, čija hiperprodukcija upravo izaziva problem.

Napomena: Ukoliko bolujete od benigne hiperplazije prostate najbolje bi bilo da se pre početka korišćenja bundevinog ulja u terapijske svrhe posavetujete sa svojim lekarom.

Upotreba bundevinog ulja u preventivne svrhe

2 supene kašike bundevinog ulja dnevno, jednu uz doručak i drugu uz večeru.

Bundevino ulje se skladišti na tamnom i hladnom mestu u dobro zatvorenenim bocama. Nakon otvaranja najbolje bi bilo čuvati ulje u frižideru.

Bundevino ulje u kozmetici

Bundevino ulje se sve češće koristi u farmaceutskoj industriji u preparatima za negu i lečenje kože. Zahvaljujući svojim antiinflamatornim svojstvima, bundevino ulje pomaže u borbi sa aknama. A s obzirom na to da suzbija hormon dihidrotestosteron, mnogi ga smatraju i adutom u borbi protiv ćelavosti.

[ads2]

Bundevino ulje u kulinarstvu

ulje bundeve u kulinarstvu

Bundevino ulje se primenjuje i u kulinarstvu, u vidu preliva za salate, kuvana jela od povrća, pirinča, pečurki, testa i mesa. Kao namaz na hleb umesto butera i margarina, a u pekarskoj industriji u spravljenju kolača i peciva.

Izvor: Healthclub.rs/napravisam.rs