Zanimljivosti

BRAVO za studente iz Šapca: Počeli su u jednom PODRUMU, a sada su osvojili PRVO MESTO u Banjaluci

Demofest-X

U povratku za Šabac kažu da su ćutali u automobilu i više puta se preslišavali i pitali šta se to u stvari desilo na desetom Demofestu u Banjaluci. Jer, oni su se, kako kažu, „samo“ prijavili na takmičenje demo bendova, spremili pesmu i izveli je pred banjalučkom publikom na tvrđavi Kastel. A onda su u konkurenciji 50 kolega iz država nekadašnje Jugoslavije pobedili i osvojili čak dve nagrade, za najbolji bend i najboljeg gitaristu festivala.

Nakon euforije, čestitki, neverice u ono šta im se dešava i 3.500 evra koje će potrošiti na snimanje i produkciju debitantskog albuma, bilo je vreme za Priču sa dušom šabačkog benda Slonz.

Drugoplasirani Tyger Lamb iz Zagreba dobio je binsku opremu u vrednosti od 2.000 evra, a treći po oceni žirija Wolfram iz Novog Sada binsku opremu u vrednosti od 1.000 evra.

– Dugo već sviramo zajedno, a pod ovim nazivom počeli smo da radimo leta 2015. godine. Hteli da menjamo i naš muzički pravac, a to smo uradili dok je basista bio na odmoru. On nije bio za to, ali smo iskoristili priliku i počeli nešto novo – šali se Nikola Mijailović (19), frontmen grupe.

Zajedno sa njim u ovom šabačkom bendu su i braća Tošić, Borivoje (24) i Nenad (24) poznati muzičari, blizanci iz grada na Savi. Nikola je ove godine upisao Fakultet primenjenih umetnosti u Beogradu, dok Borivoje uveliko studira prava, a Nenad ekonomiju.

– Sva trojica smo iz Šapca, gde imamo i probe. Najčešće je to u podrumu u kući braće Tošić, a vežbamo i u klubu Fleka, koji se ranije zvao Rupa. Ovih dana baš o tome razmišljamo i šalimo se kako smo iz podruma u Šapcu došli u Banjaluku i osvojili dve nagrade. Nenad i Bora su pomalo i očekivali takav uspeh, ali ja nisam uopšte – iskren je Nikola.

Demofest se svake godine održava na tvrđavi Kastel u Banjaluci, drugom najvećem gradu Bosne i Hercegovine

Pričaju mi da je uzbuđenje prošlo, ali da čestitke i dalje pristižu. Kažu da je to normalno u gradu poput Šapca, gde se skoro svi znaju i gde ih sada na ulici zaustavljaju i oni koji su ih podržavali od početka, ali i oni koji ih nisu voleli.

Pesmom „Automobil“ koju su izveli na maternjem, srpskom jeziku, dodatno su zainteresovali žiri. To je potvrdio urednik Beton bine Nikola Pejaković Kolja kada je rekao da je u jednom trenutku shvatio da niko osim dva benda ne peva na svom jeziku, već na engleskom.

Deseti Demofest organizovan je uz podršku generalnog sponzora Banjalučke pivare, oficijelni telefon bio je Huawei P10, a prijatelj festivala kompanija m:tel

– Dugo smo tražili naš pravac, krenuli smo od bluza, preko indi-roka, pop-roka i stigli do andergraunda. Učestvovali smo na brojnim takmičenjima, ali do sada nismo ništa dobijali. Nekako smo uvek naletali na zid ispred nas u toku karijere, ali sve do ovog Demofesta – ispričao mi je Nikola, kojem je kao najboljem gitaristi takmičarskog programa uručena je i brendirana Jack Daniel’s gitara.

Ako želite da čujete pobedničku pesmu kliknite OVDE, a da lajkujete Demofest OVDE.

www.pricesadusom.com