Zanimljivosti

BMW gradi fabriku u Rusiji

BMW-Rusija-01

BMW planira da izgradi novu fabriku u Rusiji koja će po kapacitetima moći da se poredi sa obimom prodaje automobila ovog brenda na ruskom tržištu.

Primarna varijanta za lokaciju proizvodnje je specijalna ekonomska zona u Kalinjingradskoj oblasti, u kojoj oni koji imaju status rezidenta dobijaju budžetske subvencije, koje odgovaraju carinskim dažbinama za uvoz komponenti. Ovo je listu Vedomosti rekao izvor blizak koncernu.

„Analizirali smo sve lokacije i trenutno smo u fazi donošenja odluke, a za to je potrebno nekoliko nedelja ili meseci“, rekao je Henrik Kinhajm, stariji potpredsednik BMW. Dodao je da bi prvo želeo da se „razreši pitanje da li će se ići u partnerstvo sa nekim ili će samostalno“. Prema približnim ocenama investicije BMW mogle bi da dostignu nekoliko stotina miliona evra.

[ads1]

Inače, specijalne ekonomske zone pored Kalinjingradske oblasti postoje i u Moskovskoj, Kaluškoj i Peterburškoj oblasti.

Automobili bavarskog brenda u Rusiji se trenutno proizvode u halama kalinjingradskog Avtotora, gde se sklapaju BMW Serije 3, 5 i 8, kao i linija krosovera X1, H3, X5 i X6. U medijima se u novembru pojavila informacija da bi BMW u najskorije vreme u Rusiji mogao da započne realizaciju projekta otvaranja fabrike u punom ciklusu proizvodnje. Regionalne vlasti su tada izjavljivale da se o Kalinjingradu može govoriti kao o „izlazu na evropsko tržište i tržište Severne Afrike i Bliskog istoka“.
Ruska reč/netauto.rs

[ads2]