Zanimljivosti

Beograđanin postao DIZAJNER U 60. GODINI, a njegove HALJINE kupuju samo žene čije ime počinje na slovo M

Oliver-Jankovic-Pored-haljine-M_450x800

Prvu haljinu napravio je u aprilu 2017, a u junu je napunio 60 godina. Porodica nije bila mnogo iznenađena, ali prijatelji su bili šokirani. Iznenadio je i neke komšije i poznanike.

Sve to Olivera Jankovića nije mnogo začudilo jer, kako kaže, kad uđu u neke godine ljudi kod nas jednostavno nemaju naviku da izađu iz kolotečine u kojoj provode život. Priznaje da bi možda i on sam bio iznenađen ako bi mu neko od njegovih prijatelja rekao da se bavi nečim potpuno neočekivanim, kao i da mi u Srbiji generalno gledano nismo spremni na iznenađenja. 

Ali, zašto sam u stvari pozvao Olivera da mi ispriča svoju Priču sa dušom?

Tri godine je ovaj kreativac planirao da napravi neki odevni predmet, a onda se javila ideja da to bude haljina „M“. Ono čega se i danas pridržava je da određen oblik, odnosno formu prilagodi konkretnom odevnom predmetu namenjenom ženama. One su kako kaže, hrabrije u iskoraku ka novim tendencijama i neuporedivo manje konzervativne od muškaraca.

To što Oliver stvara moglo bi se, po njegovim rečima, nazvati formalizmom u oblasti mode, baš kao što postoji formalizam kao književni pravac u istoriji književnosti.

– Posle dužeg vremena i niza pokušaja shvatio sam da je prilagođavanje najbolje kada se kreiraju i prave haljine. Žensko telo najbolje prate geometrijski pravougaoni oblici, a najbliži tim oblicima su oblici slova – objašnjava.

Prvi kontakt sa primenjenom umetnošću imao je sa 23 godine kada je lakirao kućice puževa i školjki lakom za nokte sa srebrnim i zlatnim ljuspicama i prodavao ih kao priveske i ogrlice

Svojevremeno je predložio ćerki da uporedo s fakultetom završi i krojački zanat. Iako je imala neophodnog talenta, iskreno mu je rekla da smatra da ne bi mogla da ostvari tako zahtevne projekte. Bilo mu je žao zbog toga, ali je, priča mi, cenio njenu iskrenost.

Nije imao predznanje, ali srećom, ispostavilo se da koleginica sa studija njegove supruge ima ćerku koja se u Italiji kao dizajnerka bavi modom.

– Preporučila mi je deblji saten kao materijal za haljinu, ali saradnju nije mogla da prihvati zbog zauzetosti. Video sam izvesnu paralelu između nje i moje ćerke. Shvatio sam. Retke su osobe koje su spremne da odgovore velikim izazovima – iskren je Oliver.

“Kad ugleda svetlost dana, haljina dalje ima svoju sudbinu i život. Isto je i sa knjigama. Kad ih napišemo one više nisu samo naše – izlaze u svet i postaju vlasništvo svih onih koji požele da ih pročitaju” – kaže Oliver.

Sin mu je pomogao da razradi skice na računaru, a onda je usledila dugotrajna potraga za krojačima i krojačicama. Sada uspešno sarađuje sa jednom izvanrednom krojačicom i modnom dizajnerkom.

– Sin me je odveo kod svog druga, umetničkog fotografa. On je našao manekenku, napravio serijal slika i haljina se pojavila na stranim i domaćim sajtovima i pred klijentelom – ponosan je Oliver.

Haljinu pod brendom Oliver&Oliver najčešće kupuju devojke i žene srednjih godina koje žele da budu originalne i samosvojne.

– Ne smemo smesti sa uma da je ovo modna novost u svetskim razmerama i da sam pre nego što sam ušao u celu ovu priču proveo dane i nedelje na internetu proveravajući da li je ovo već neko radio. Drugi motiv za kupovinu ove haljine je baš to slovo „M“. Devojka čije ime ili prezime počinje ovim slovom želi da ga istakne ovom haljinom. Uostalom, najlepša reč na celom svetu, mama, počinje slovom koje nosi ova haljina.

Srećnim ga čine dva bitna trenutka, momenat u kojem naiđe inspiracija i momenat kada nešto dovede do kraja

Svaka Oliverova haljina šije se po meri i maksimalno je prilagođena svakoj dami. Ono što se ne može menjati su osnovna crna boja i narandžasta traka u obliku slova M koja ističe formu tog slova.

– U književnosti postoji nešto što se zove poetika licenca – odnosno pesnička sloboda. Ovu slobodu sam zadržao i u oblasti kreiranja tako da ne odstupam od prvobitne ideje za haljinu u obliku slova M – priča Oliver koji je do sada sagradio plodnu književnu karijeru u kojoj su, između ostalog, i 8 knjiga, 12 radio-drama, 3 monodrame i još dosta toga neobjavljenog, kao i 15 godina članstva u Udruženju književnika Srbije.

– Nisam se dugo bavio time jer su naišle ozbiljnije stvari koje nam nameće život – posao, brak, deca. Ipak, ta sklonost ka novom, taj iskorak iz kolotečine, ostao je prisutan u meni sve ove godine.Monotonost života ispunjenog kancelarijskim poslom u slobodno vreme nadograđivao sam i oplemenjivao pisanjem priča za decu i odrasle, pesama, radio-drama i pozorišnih predstava.

Oliverov deda po majci bio je krojač muških odela, a majka je posle Drugog svetskog rata neko vreme nabavljala materijale i šila kostime za pozorište u Sremskoj Mitrovici, gde je povremeno glumila. Moj sagovornik kaže da je upravo to nasleđe, uz njegov horoskopski znak blizanaca bilo presudan faktor da se osim književnošću bavi još jednom vrstom umetnosti.

Tako se posle više od 30 godina ponovo posvetio primenjenoj umetnosti, jer bavljenje haljinama doživljava kao primenjenu umetnost.

I u toj oblasti, kao i u svemu u životu, Olivera je vodila intuicija.

Ako želite da posetite Oliverovu fejsbuk stranicu i vidite još slika kliknite OVDE, a broj telefona za naručivanje haljina je +381 62 1 257 591. 

www.pricesadusom.com