Breaking News
Home / Svijet / AUSTRIJSKA SKIJALIŠTA TRAŽE RADNIKE Kolike su plate na zimskim sezonskim poslovima

AUSTRIJSKA SKIJALIŠTA TRAŽE RADNIKE Kolike su plate na zimskim sezonskim poslovima

skijaški-kup-austrija

 

Na austrijskim skijalištima traže se kuvari, konobari, recepcioneri, sobarice… Riječ je o sezonskim poslovima, od 15. novembra, odnosno od 1. decembra do Uskrsa, zavisno od poslodavca i njegovih potreba. Radi se šest dana nedjeljno, od 48 do 52 radna sata, piše Slobodna Dalmacija.

Stipe Erceg, hvarski ugostitelj sa dugogodišnjim iskustvom rada u inostranstvu, poziva sve željne angažmana da mu se jave.

– Radi se o sezonskim poslovima. Smještaj i hrana su obezbjeđeni – kaže Erceg, i napominje da su poslodavci u Lehu, gdje je i on sam radio u zimskim mjesecima kada posla na Hvaru nema ni približno kao ljeti, obezbijedili radnicima sezoncima čitav niz pogodnosti kako bi ih privoleli da im se stalno vraćaju.

 

 

– Većina austrijskih poslodavca svojim radnicima je omogućila u pola jeftinije skijaške karte ili kurseve jezika. Konkretno, savez vlasnika hotela i ugostitelja u Lehu je za radnike izborio povlasticu da uz predočenje “Lech carda” imaju popust na večere, piće, masaže, žičaru… Na sve načine se ljudi stimulišu da ostanu da rade – kaže Erceg.

On pojašnjava da se ova vrsta rada nikako ne smije upoređivati s odlaskom mladih u Irsku ili Njemačku.

 

 

 

– Oni koji odu da rade na skijališta vrate se kući za pet ili šest mjeseci, a kako ne moraju plaćati stan, hranu i režije, većina ih uštedi priličan novac. Naravno, oni koji žele odraditi i ljetnju sezonu, slobodno se mogu angažovati kod istih hotelijera – napominje Erceg.

 

 

A kako se kreću plate? Može li se za pola godine rada dobro zaraditi u Austriji?

– S obzirom na to da su svi troškovi boravka radnicima pokriveni i da se svi prekovremeni radovi plaćaju – može. Pomoćni konobari su plaćeni od 1.500 do 1.700 eura neto. Šefovi sekcija u hotelu imaju plate od 1.800 do 2.000 mjesečno – objašnjava Erceg.

Radni staž u Austriji računa se za ostvarivanje penzije u toj zemlji, bez obzira što je riječ o sezonskim poslovima.

– Gore se stvarno radi, ljudima zna biti psihički teško nakon kojeg odrađenog mjeseca, ali kad se sve sabere i oduzme, prođe se jako dobro. Steknete dragocijeno poslovno iskustvo, jer su to odreda hoteli najviše kategorije, a donesete kući i priličnu ušteđevinu. Radnicima su, što je takođe važno, obezebijeđene trinaesta i četrnaesta plata – objašnjava Erceg.

(Poslovni.hr /srpskainfo.com)

Check Also

02-kusta (1)_620x0

“Krah planova Bžežinskog, pobeda čuda Rusije i Kine“: Emir Kusturica o svetskom poretku u doba korone

  U Vašingtonu nisu računali na to da će Kinezi bez ispaljenog metka stići u …

Powered by Master Media (TM)