Tehnologija

Android korisnici: Ne klikćite na ovu poruku

1442808916612dc6e8d8fa1421127186_wide

 

 

Tekstualna poruka, kamuflirana pod obaveštenjem “propuštene isporuke paketa”, novi je način na koji je širi zlonamerni Android softver, poznat kao FluBot. Hakeri tako sve češće pokušavaju da dođu do novca ili podataka korisnika, s obzirom da su ugroženi korisnici već navikli na mogućnost sumnjive e-pošte, na koju sada ređe klikću.

 

[ads1]

 

 

Prema kompaniji za sajber bezbednost Proofpoint, čini se da se ova specifična vrsta Android zlonamernog softvera – jedna od mnogih na koje bi trebalo paziti – ponovo pojavljuje. Ranije ove godine došlo je do pada aktivnosti tog malware-a, zbog talasa hapšenja internet napadača, saopštio je centar za sajber bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva. Međutim, sada zlonamerni softver FluBot ponovo pogađa sve više zemalja u Evropi.

Iako to prvenstveno bila pretnja za Android korisnike, vlasnici Apple-ovih uređaja ne moraju nužno biti imuni na štetu koju je FluBot u stanju da napravi. “Tekstualne poruke se mogu preusmeriti na web lokaciju odakle bi moglo da dođe do pokušaja krađe vaših ličnih podataka”, navodi se u upozorenju te nacionalne službe iz Velike Britanije.

 

Nemojte da budete žrtva FluBota

Evo kako ovaj zlonamerni softver funkcioniše. Prevara sa tekstualnom porukom navodno vas obaveštava da ste propustili isporuku paketa. Kliknete na link i od vas će biti zatraženo da preuzmete aplikaciju, koja je u stvari malware. Tako funkcioniše FluBot.

 

[ads2]

 

 

Posle dobijanja potrebnih dozvola od korisnika, ovaj virus može da nastavi da deluje kao špijunski softver, SMS spamer ili da ukrade podatke sa kreditnih kartica i bankovnih računa, saopštila je kompanija za internet bezbednost Proofpoint.

S tim u vezi, mali savet bio bi da svoju interakciju oko trasnporta paketa ograničite na službene web strane, poput Amazona ili Alibabe odakle možete da budete sigurniji da ste bezbedno ostavili svoje podatke.

 

IZVOR: B92, BGR