Aktuelnosti Višegrad

ANDRIĆEV INSTITUT: Naučna konferencija „Stranice istorije rusko–srpskih odnosa u 19. i 20. veku“

andricev-institut-suton
U Andrićevom institutu, 8. aprila u 10 časova, u organizaciji Odjeljenja za istoriju, biće održana naučna konferencija na temu „Stranice istorije rusko–srpskih odnosa u 19. i 20. veku“.

Naučna konferencija se organizuje povodom sto godina od nestanka Ruske carevine i rođenja prve socijalističke države, stoljeća od globalnog preloma na istoku Evrope.

Odgovore na pitanja šta se dešavalo prije, tokom i nakon 1917. godine i koje ključne pojave i događaji su označili dalji razvojni put odnosa između dva naroda koja su radikalno izmenila državne forme, tražiće vodeći srpski i ruski istoričari iz renomiranih visokoškolskih i naučno–istraživačkih ustanova: dr Konstantin Nikiforov, direktor Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka i gostujući profesor Moskovskog državnog univerziteta „M. V. Lomonosov“, dr Andrej L. Šemjakin, naučni savjetnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, doc. dr Jaroslav Višnjakov, prof. MGIMO, diplomatske akademije MID RF, dr Goran Miloradović, viši naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju, dr Aleksandar Silkin, viši naučni saradnik Instituta za slavistiku Ruske akademije nauka, dr Aleksej Timofejev, viši naučni saradnik Instituta za noviju istoriju Srbije, mr Predrag Lažetić, kustos Muzeja vazduhoplovstva u Beogradu i dr Miroslav Perišić, rukovodilac Odjeljenja za istoriju Andrićevog instituta.

Za sve zainteresovane koji žele da prisustvuju predavanjima, ulaz je slobodan.

Iskra.co