Breaking News
Home / Izbori / Izbori 2020 / Analiza: Na proteklim izborima SNSD ostvario ubjedljivu i izuzetno vrijednu pobjedu (VIDEO)

Analiza: Na proteklim izborima SNSD ostvario ubjedljivu i izuzetno vrijednu pobjedu (VIDEO)

173529
SNSD  je na lokalnim izborima u Republici Srpskoj i FBiH koji su se održali 15. novembra 2020. godine pod izbornim sloganom “Okupljanje za Srpsku” ostvario ubjedljivu i izuzetno vrijednu pobjedu, na kojoj je potvrdio da je najdominantnija politička organizacija kako u Republici Srpskoj tako i na cijelom prostoru BiH, navedeno je u analizi izbornih rezultata SNSD.

Prema analizi koju je proveo SNSD uočljivo je da je SNSD u potpunosti dominirao na lokalnim izborima u Republici Srpskoj. Osvojio je 43 načelnička i gradonačelnička mjesta, od toga je jedno načelničko mjesto u koaliciji sa DNS-om (Krupa na Uni), što je više od 2/3 pozicija u Republici Srpskoj. Ako se tome pridodaju i tri opštine u FBiH, onda ta brojka iznosi 46 pozicija prvih ljudi u lokalnim zajednicama.

Slijedi SDS (Srpska demokratska stranka) sa 15, PDP (Partija demokratskog progresa) i US (Ujedinjena Srpska) sa dvije, te DEMOS (Demokratska stranka), NP (Narodni pokret), i ZSD (Zavičajni socijaldemokrati) po jedno mjesto.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

SNSD je analizirao trendove najuticajnijijh političkih stranaka u Republici Srpskoj poredeći prethodne i aktuelne lokalne izbore.

Tu je i ukupan zbir glasova po opštinama najuticajnijih stranaka u Republici Srpskoj (uključujući i Brčko distrikt)

Prema analizi SNSD, iskazuje potpunu dominaciju SNSD-a. I pored toga što je na ovogodišnjim lokalnim izborima prešao brojku od 200.000 birača (tačnije 214.076), uz manju izlaznost, opterećenost uslovima vršenja vlasti tokom pandemije Kovid-19, skor je popravljen za 12.121 glasova, što predstavlja rast od 6 odsto.

SDS je doživio potpuni fijasko, i njemu je otkazalo povjerenje blizu 47.127 birača (ili 35 odsto), PDP je izgubio 8.053 glasača (ili 12,88 odsto), a DNS je pao za preko 23.374 (ili 27,78 odsto) glasova. DEMOS, partija koja je nastala cijepanjem DNS-a nakon parlamentarnih izbora 2018. godine je osvojila 42.826 glasova, što je rezultat koji zaslužuje značajnu pažnju.

SP je izgubio 10.405 glasova (ili 19,71 odsto) ali je njegov otcijepljeni dio (SPS) koji takođe nije samostalno učestvovao na prethodnim izborima osvojio 28.084 glasova.

NDP je u značajnom padu, a US bilježi značajan trend rasta, navodi se u analizi SNSD.

Odnos SNSD-SDS u prethodna tri ciklusa na lokalnim izborima: Prikazuje odnos snaga između dvije vodeće političke partije u Republici Srpskoj u prethodna tri ciklusa na lokalnim izborima.

Grado(načelnici) u prethodna tri izborna ciklusa na lokalnim izborima SNSD-SDS, prema analizi SNSD.

Foto: Ilustracija

Foto: Ilustracija

Vidljivi su trendovi rasta/pada dvije najveće političke partije u Republici Srpskoj kada su u pitanju rezultati u prethodna tri ciklusa lokalnih izbora.

Prema analizi SNSD, SDS bilježi kontinuirani trend pada. Prije osam godina može se reći da je bio pobjednik lokalnih izbora. Podržan vlastitom infrastrukturom i koalicionim partijama osvojio je 27 liderskih pozicija u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj. Značajan pad se desio 2016. godine kada je izgubio osam gradova/opština, da bi se trend pada nastavio i 2020. godine je osvojio više nego skromnih 15 grado(načelničkih) pozicija.

SNSD je u prethodnih osam godina u snažnom porastu. Od 2012. godine kada je osvojio 20 grado(načelničkih) pozicija, zabilježen je izuzetan rast u tom četverogodišnjem periodu. Napredak od 14 opština, je SNSD-u omogućio apsolutnu pobjedu u preko 50 odsto opština u Republici Srpskoj. Za osam godina, SNSD je svoj rezultat više nego uduplao. Sa 43 opštine/grada, to predstavlja skor od 65 odsto liderskih pozicija u lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj.

Ostale političke partije su u prethodnom osmogodišnjem periodu imale sporadičan uspjeh sa jednim ili dva načelnička mandata, sem DNS-a koji je sa pet grado/načelničkih mjesta izgubio sve načelničke pozicije (izuzev koalicionog kandidata sa SNSD-om u Krupi na Uni), u odnosu na prethodne četiri godine, navodi se u analizi SNSD.

rtrs.tv

Check Also

Poster-provjera-1140x450

3 načina provjere biračkog mjesta

  Lokaciju svog biračkog mjesta birači mogu provjeriti na web stranici CIK-a izbori.ba na linku “Da …

Powered by Master Media (TM)