RegionSrbija

Albanski mediji: Priština “potpisala” ukidanje taksi

20200122103354_579739

 

Prištinski portal “Gazeta ekspres” objavio je dokument za koji navodi da je potpisan u Berlinu o uspostavljanju avio-linije Beograd-Priština, a prema kojem se Kosovo obavezuje i da ukine takse prema Srbiji, koje je odlazeći kosovski premijer Ramuš Haradinaj uveo još u novembru 2018. godine.

Portal tvrdi da navodno posejduje kompletan dokument u odnosu na ono što su dve strane objavile kao “pismo o namjerama” i to kao zasebna dokumenta o onom na šta se dvije strane pojedinačno obavezuju da isporuče za slobodne vazdušne koridore.

 

[ads1]

 

Kosovo se, prema dokumentu prištinske strane i Kfora sa “Lufthanzom”, takođe obavezuje i da će sporazumi o slobodi kretanja i IBM sporazum (Sporazum o integrisanom upravljanju prelazima) koji su postignuti u Briselu, primjenjivati i na putnike, poštu i teret koji se budu prevozili na ovoj relaciji, prenosi “Kossev”.

“KFOR zadržava pravo na kontrolu vazdušnog prostora iznad Kosova u skladu sa međunarodno priznatim sporazumima misije NATO-a na Kosovu. U skladu sa sporazumom i dogovorom Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva i KFOR uskladiće i potpisaće Dogovor o usklađivanju postupaka o liniji Beograd-Priština. U svakom trenutku Kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva, aerodrom u Prištini i KFOR u obavezi su da obezbijede bezbjedan let, uključujući slijetanja na relaciji Beograd-Priština”, navodi se u dokumentu.

Istovremeno, prištinski list “Koha ditore” ocjenjuje da se “kosovska državnost dovodi u pitanje” u dokumentu koji je kosovska strana potpisala u Berlinu, jer se izbjegava upotreba naziva kosovskih institucija.

 

[ads2]

 

U pismu koje je Kosovo potpisalo sa tri druge strane kosovska uprava civilnog vazduhoplovstva naziva se: “Vlast za civilno vazduhoplovstvo na Kosovu”.

Govori se o otvaranju posebne linije između Prištine i Beograda, ali se izbjegava terminologija naziva državnih institucija, piše prištinski dnevnik.

Tako se nigjde ne pominje ASHNA — skraćenica za državnu agenciju za navigaciju, a koristi se samo “Jedinica za vazdušni saobraćaj” — termin koji je bio u upotrebi prije nego što je Kosovo proglasilo nezavisnost, prenosi Tanjug.

Prištinski list smatra da to pokazuje da su kosovske i srpske vlasti potpisale dva različita pisma specifična za njihov rad.

 

Tanjug