Zanimljivosti

2. dan – Avanturisti nastavili, Beograd – Zlatibor, Drvengrad – Višegrad, Goražde – Foča – Tjentište, Gacko – Bileće – Trebinje

Beograđani posle prvog dana putovanja dvotočkašima od prestonice do Zlatibora, put nastavili ka Trebinju, praćeni lepim vremenom i prelepom prirodom

Predrag i Milenko 006

Foto : PiM

Posle iscrpljućeg puta od Beograda do Zlatibora avanturisti Predrag i Milenko svoje putašestvije su nastavili juče ka Trebinju u Bosni i Hercegovini. Kako su nam rekli, pored lepog vremena koje ih je pratilo do naše planine, na Ibarskoj magistrali, kao i autoputu, nisu imali problema u saobraćaju. Stekli su utisak da na ovom pravcu nema saobraćajnih gužvi, jer je magistrala rasterećena zbog novog autoputa.

Beograd – Zlatibor „arhiviran“

Predrag i Milenko 008

Foto : PiM

Prvog dana, laganom vožnjom, poštujući saobraćajne propise, od Beograda do Zlatibora su prevalili blizu 269 kilometara. Išli su dobro poznatom rutom Beograd, Ljig, Gornji Milanovac, Čačak i Užice, a glavno odredište prvog dana ovog nesvakidašnjeg putovanja bio je Zlatibor. Njihove dve „makine“ BMW R1200 GS i Yamaha FZ 6N služile su ih „pakleno” na putu, uz potrošnju „vatrene vodice” od 12 litara za pređenu kilometražu – od prestonice do jedne od najlepših planina Srbije.

Odmah po dolasku na Zlatibor, kako i dolikuje „jahačima dvotočkaša“, prvo je pala, zna se, čuvena komplet lepinja, a zatim naši momci su se uputili u „Irish pub“, gde im se spontano pridružio i vlasnik ovog čuvenog lokala, inače strastveni motorista. Ono što prenose naši odvažni bajkeri jeste da cene espreso kafe, alkoholnih pića i raznih mezetluka skoro su pa iste kao i u centru Beograda – espreso kafa od 130 do 160 dinara, koka-kola od 140 do 180, komplet lepinja od 200 dinara… Cena smeštaja varira, i u privatnom kompleksu košta već od 10 evra, dok je noćenje u hotelima znatno skuplje i kreće se od 40 evra pa naviše.

Gaze drumove pred sobom

Posle prespavane noći i doručka Predrag i Milenko drugog dana su svoje putašestvije do Italije nastavili ka Trebinju. Ono što treba kao važan podatak napomenuti za naše čitaoce jeste da su se u jednom od najlepših restorana u prirodi na Zlatiboru za dva doručka (kajgana, kajmak, jogurt, kafa i baklava) „izuli“ 1.200 dinara.

Drvengrad – Višegrad

Prva tačka odmora i „par selfi“ slika bio je Drvengrad u Mokroj gori. Odličnim putem nastavljaju ka granici gde prolaze brzo, jer nije bilo gužve. Ukoliko se odlučite da na putovanje krenete preko Bosne i Hercegovine, obavezno sa sobom ponesite Zeleni karton, jer vas policija neće pustiti da prođete dalje od granice. Sam ulazak, u ovu državu je svakako prava avantura za ljubitelje na dva točka. Pun je odličnih krivina, dobrih pravaca, „tvrdog“ asfalta, a naše momke svakako je poslužilo i odlično vreme. Ono što su nam rekli jeste da svi vozači moraju da se pridržavaju ograničenja brzine, jer ukoliko vas saobraćajna policija zaustavi pomoći nema. „Klepanje po ušima“ je zagarantovano.

Posle višesatne vožnje, oko 13.30 časova Predrag i Milenko su svojim makinama stigli do Višegrada, koji se nalazi u kotlini reke Drine i ima oko 6.000 stanovnika. Od grada Užica nalazi se na 75 kilometru. Stari grad u Višegradu pripada uobičajenom stilu gradova srednjevekovnog vremena, koji su podizali razni velikani.

Kako nam Predrag i Milenko prenose svoje impresije, ovaj grad u Bosni i Hercegovini se menja iz godinu u godinu. Pored prelepog drinskog mosta, sazidan u periodu od 1571. do 1577. godine, izgrađeni Andrićev grad je kao šlag na torti „došao“ u ovaj prelepi gradić. Andrićev grad je sazidan i otvoren 2012. godine, kao kulturni centar i vrsta etno-sela. Nalazi se na samom ušću reka Drine i Rzava, a idejni tvorac je naš proslavljeni režiser Emir Kusturica. Izgrađen je od kamena i u njemu se nalazi pedesetak objekata, gde postoji pozorište, bioskop, Akademija lepih umetnosti, rečna marina i pristanište, crkva… Predrag i Milenko su u ovom gradu prveli nekoliko časova u šetnji i ispijanju kafe. Cene su dosta slične kao i u Srbiji, pa su tako tri espreso kafe platili 4,5 KM, odnosno 320 dinara. Kao što i sami znate u Bosni i Hercegovini kada su u pitanju derivati, mnogo su niže nego u Srbiji. Kako prenose ova dva bajkera, cena jednog litra benzina u Bosni i Hercegovini košta u proseku 116 dinara (1,86 KM), dok je evro-dizel svega 112 dinara (1,79 KM) po litri!

Goražde – Foča – Tjentište

Put su nastavili ka Goraždu i Foči. Ono što izdvajaju na ovoj relaciji su svakako dobar, mali uzani put, i prelepi tuneli koji su otvoreni malim „prozirima“ s pogledom na plavu i zelenu Drinu. Od Višegrada preko Goražda prevalili su 75 kilometara. Poštujući saobraćajne propise ovu rutu su prešli za 80 minuta. Ono što su nam rekli naši „drajveri“, da svako ko krene ovom deonicom puta obavezno treba da se zaustavi na pojedinim mestima i uživa u lepoti reke Drine, kao i u netaknutoj prirodi.

Cepanje guma nastavljaju preko Tjentišta, koje se nalazi u dolini reke Sutjeske. Savetuju da se obavezno svrati u ovo mesto i vidi prelepa priroda, raj za oči i uši. Inače, na Tjentištu se nalazi i memorijalni kompleks „Dolina heroja“. U njemu su 1971. godine podignuti spomen i kosturnica palih boraca u bici na Sutjesci. U ovom spomen-muzeju upisana su imena više od 7.000 boraca poginulih u ovoj surovoj bici.

[ads2]

Gacko – Bileće – Trebinje

Posle kraćeg odmora, motoristi put nastvljaju ka Gacku koji se nalazi na nadmorskoj visini od 1.000 metara. Ovaj gradić je najizdignutiji gorski deo Hercegovine i zajedno sa Trebinjem, Bilećem i Nevesinjem čini istočnu oblast Hercegovine, poznatu pod imenom Istočna Hercegovina. Zatim, prolaze pored mesta Bileće i stižu na krajnje odredište današnjeg dana – grad Trebinje, smešten ispod planine Leotar u dolini reke Trebišnjice. Za Trebinje se kaže da je grad sunca i platana. Od mora je udaljen 27 kilometara, putem do Dubrovnika ili 38 kilometara do Herceg Novog.

Do sada prešli 540 kilometara

Predrag i Milenko su od Zlatibora do Trebinja prevalili skoro 270 kilometara. Kada se pridoda pređena ruta iz prethodnog dana od Beograda do Zlatibora, njih dvojica „u gumama“ imaju za sada odličnih 540 kilometara. Kako su nam rekli, ukoliko se poštuju saobraćajni propisi, ovu deonicu puta motorom ili automobilom se prelazi za nešto manje od 4.30 sati. Predrag i Milenko su prenoćili u hotelu Nar u Trebinju, a danas put nastavljaju ka Hrvatskoj, tačnije, Dubrovniku, jadranskom magistralom, pa sve do Splita, gde ih čeka traekt i putovanje do Italije, tačnije, grada Ankone.

DRUGARI, SREĆNO!!!

 

 

DRAGAN STANIMIROVIĆ – makina.rs

[ads1]