Kuće i vrt

12 trendova za uređenje bašte koji će vaše dvorište pretvoriti u raj za uživanje

N1-dvoriste-basta-trendovi-uredjenja-dvorista-klub-sto-kancelarija-u-basti-namestaj-od-ratana-tepih-na-otvorenom

 

Otkrivamo vam najkreativnije trendove i rešenja za uređenje dvorišta koji će čak i najobičniju baštu pretrvoriti u fantastičnu – od barova i kuhinja, preko bioskopa, pa sve do kamina i kancelarija na otvorenom.

 

Na listi koja sledi nalazi se Top 12 trendova za uređenje dvorišta koji su preplavili svet tokom 2021. godine i koji će još dugo biti dominantni prilikom uređenja naših zelenih oaza širom sveta.

 

1. Bar i kuhinja na otvorenom

 

Restorani i barovi su svima izuzetno nedostajali, ali mnogi su se zadovoljili stvaranjem sopstvenih. Zašto bi ovaj trend prestajao? Osim što nudi jeftinija pića i hranu, a kasnije se zatvara, kuhinja i bar na otvorenom pružaju i zgodnu opciju za one dane kada su bašte u u kafićima potpuno pune. Kuhinja i bar na otvorenom nije samo rezervisana za veće posede i sunčaniju klimu, oni su takođe odličan način da pretvorite svoje dvorište u zabavni prostor i najbolje iskoristite raspoložive kvadrature tokom cele godine.

 

 

 

 

2. Kamini

 

Kao još jedan element koji doprinosi luksuznom osećaju u bašti ili vrtu, kamini dozvoljavaju da se u dvorištu funkcioniše tokom svih godišnjih doba. Otvoreni kamini su svakako najbolji mogući izbor, a možete se zabaviti izborom pločica i drugih elemenata, a što je najvažnije – time obezbeđujete uslove da na otvorenom uživate tokom većeg dela godine.

Kamin, Llar Burner 3, Gandia Blasco možete naručiti u ENVIRO DesignConceptStore.

 

3. Baštenski nameštaj od ratana

 

Još jedan veliki trend baštenskog nameštaja ove godine su ugaone sofe i fotelje od ratana. Ratan se ponovo vratio na velika vrata, a prema istraživanjima zainteresovanost za ovaj nameštaj porasla je za 500% tokom poslednjih 12 meseci.

 

 

4. Pica pećnice

 

Roštilj nikada neće pasti u zaborav kada je uređenje dvorišta u pitanju, ali je zasigurno dobio svoju konkurenciju – pećnica za picu. Pandemija je od svih nas napravila kuvare i ovog leta smo spremni da prihvatimo domaće pice pečene u kamenu. Napravljeni da traju, odlični za zabavu, a takođe su i sjajni grejač za hladnije mesece.

 

Foto: Flickr

[ads1]

 

5. Kancelarije u dvorištu

 

Nakon godinu dana rada od naših domova, većina kancelarija još uvek nije otvorena, a svi očajnički želimo promenu pejzaža i neko vreme na otvorenom. Stoga su kancelarije u bašti postale pravi hit u svetu, a potražnja za ovim projektima porasla je za 174% tokom prošle godine.

 

 

6. Bioskop na otvorenom

 

Karantin je primorao mnoge ljude da naprave sopstvenu zabavu i učine svoje prostore multifunkcionalnim, a jedna stvar koja je okarakterisala 2021. godinu je bioskop na otvorenom. Potražnja za baštenskim projektorima porasla su za fascinantnih 400%.

 

 

7. Baštenski nameštaj sa novim dizajnom

 

Zajedno sa trendom bioskopa na otvorenom, svoj porast u potražnji su dostigle i garniture sa novim i udobnijim dizajnom. Održavanje udobnosti i opuštanja postalo je najvažnije u doba pandemije, zato su stilska, a istovremeno i udobno tapacirana sedišta postala najvažniji trend pri uređenju dvorišta.

 

Kolekcija outdoor nameštaja ISLA, Enviro DesignConceptStore

Outdoor/indoor kolekcija nameštaja LILLI, ENVIRO DesignConceptStore

8. Livadski izgled bašte

 

Ovogodišnji trend dozvoljava biljkama i travi da izgube na urednosti, ali da im se ne dozvoli da preuzmu potpunu prevlast. Stalno opterećenje košenjem, skraćivanjem i šišanjem bašte postepeno je dovelo do ovog trenda, ali u poslednje vreme čitav koncept je eksplodirao. Ideja je kreirati fleksibilnije prirodno okruženje u kojem ćemo se više sjediniti sa prirodom, a koje će u isto vreme pružiti prirodnije sklonište svim velikim i malim bićima.

 

 

9. Tepisi u bašti

 

Tepisi na otvorenom su luksuzni dodatak baštama i čini se da mnogi ljudi žele da se pridruže ovom trendu. Ne samo što doprinose luksuzu, tepisi takođe predstavljaju neizostavni element kreiranja dnevne sobe na otvorenom.

 

 

 

 

10. Zeleni krovovi

 

Zeleni krovovi su odlični za životnu sredinu i savršeni za one koji rade iz kućnog prostora. Njihove prednosti uključuju apsorpciju zagađujućeg ugljen-dioksida i pomoć u sprečavanju lokalizovanih poplava upijanjem kišnice. Kako biste postavili zeleni krov budite sigurni da potražite savet profesionalca za obezbeđivanje adekvatne drenaže kako bi ovi krovovi bili što uspešnije kreirani.

 

Saznajte više o ovim bajkovitim zelenim krovovima u Norveškoj

 

[ads2]

 

 

11. Mediteranski stil

 

Tamnije drvo, masline u saksiji i zemljana paleta kreiraju vrtove inspirisane mediteranom, što je jedan od glavnih trendova za baštensku inspiraciju ove godine. Šta može biti poetičnije od dočaravanja suncem obasjanog mediteranskog stila i boravka u njemu? Mediteraski stil takođe doživljava svoj preporod u državama ’’preko bare’’.

 

 

12. Voda kao element u dvorištu

 

Takođe u svetu nastaje sve veći broj brendova koji odgovaraju na potražnju pristupačnih fontana ili česmi na otvorenom. Voda umiruje um, a samim tim i telo pa nije uopšte iznenađujuće što je ovaj element postao trend u doba tokom pandemije.

 

 

kucastil.rs

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.