Zanimljivosti

10 najzdravijih namirnica na svijetu

zdrave-namirnice-2-324x235

Da li ste znali da se u vašem domu krije najzdravija hrana na svijetu? Super hrana se sastoji od super sastojaka koji vašem tjelu pružaju sve potrebne sastojke. Vrijeme je da vas upoznamo sa najzdravijom hranom.

1. Gljive
Ukusna mesnata namirnica koja može biti izvrsna niskokalorična zamjena za crveno meso. Gljive regulišu nivo estrogena kod žena i štite od raka dojke.

2. Ječam
Žitarica bogata vlaknima i pravi borac protiv povišenog holesterola i vrlo korisna za regulaciju probave.

[ads1]

 

3. Orasi
Neverovatna namirnica bogata omega 3 masnim kiselinama koje snižavaju loš i regulišu dobar holesterol.

4. Integralna tjestenina
Najzdraviji oblik tjestenine koji sadrži tri puta više vlakana od bilo koje druge. Žitarice od cjelog zrna vrlo su zdrave za vaš organizam i probavu.

5. Puter od kikirikija ili badema
Ove proteinom bogate namirnice sadrže mononezasićene (oleinske) masne kiseline koje su vrlo dobre za srce. Puter možete i sami napraviti.

6. Kinoa
Kinoa nije žitarica već sjemenka biljke koja je srodna spanaću. Bogata je bjelančevinama, aminokiselinama, neprobavljivim vlaknima, fosforom, magnezijumom i željezom i pruža tjelu energiju.

7. Obrano mljeko
Obrano mljeko sadrži 9 esencijalnih nutrijenata među kojima je kalcijum, B vitamin koji je dobar za neurološku funkciju i D vitamin koji je borac protiv raka.

[ads2]

 

8. Borovnica
Ovo super voće bogato je vlaknima, izvrstan je antioksidant i izuzetno koristan za jačanje krvnih sudova. Borovnice su i odličan izvor vitamina C, bioflavonoida, folne kiseline, kalijuma, kalcijuma i gvožđa.

9. Bulgur
Bulgur je napola skuvana, osušena i zdrobljena pšenica bogata gvožđem, fosforom, cinkom, manganom, selenom, magnezijumom i B vitaminom. Izuzetno je blagotvoran za probavni sistem, a pomaže i kod zatvora, divertikuloze debelog crijeva, srčanih bolesti i raka.

10. Sočivo
Sočivo se ubraja u grupu zrnastih mahunarki. Ne sadrži zasićene masnoće, kao ni štetni holesterol, a izvanredan je izvor topivih i netopivih vlakana. Poznato je kao energetski vredna namirnica zbog visoke koncentracije B vitamina i velikih količina ugljenih-hidrata.

narodnilijek.com