Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / U ANDRIĆGRADU ODRŽANA SVEČANA IZLOŽBA TRAGOM DUŠE 2016

U ANDRIĆGRADU ODRŽANA SVEČANA IZLOŽBA TRAGOM DUŠE 2016

tragom-duseU subotu, 24. septembra, u Andrićgradu je održana svečana izložba proglašenja pobednika foto-konkursa Tragom duše 2016. Izložba je nosila naziv kao istoimeni projekat koji se realizovao u organizaciji Zajednice Vikimedije Republike Srpske, a uz podršku lokalnih partnera.

U okviru foto-konkursa je prikupljeno preko 2000 fotografija prirodnih i kulturnih dobara koja se nalaze na teritoriji Republike Srpske.  Fotografije su objavljene uz saglasnost autora, pod slobodnom licencom na Vikimedijinoj ostavi – najvećem virtuelnom skladištu multimedijalnih materijala. Određeni broj pristiglih fotografija je upotpunio članke na Vikimedijinom najpoznatijem projektu – Vikipediji. Članci su napisani u okviru Edukativnih projekata koji podrazumevaju dvosmjernu saradnju između Vikimedije i obrazovnih institucija različitih nivoa u Republici Srpskoj. Zahvaljujući radu volontera i administratora članci su ispunili kriterijume jedne elektronske onlajn enciklopedije i nalaze se na Vikipediji na srpskom jeziku.

Stručni žiri sastavljen od stručnjaka iz relevantnih oblasti: fotografije, umetnosti, arhitekture i digitalnih medija odabrao je dvadeset najlepših fotografija ovog konkursa. Po tri autora iz svake kategorije su osvojila novčanu nagradu.

 

Prirodna dobra Republike Srpske

 

  • Treće mesto: Park prirode Krupa na Vrbasu, autora Dejana Paspalja;
  • Drugo mesto: Izvor Bioštice, autora Dejana Đukića;
  • Prvo mesto: Orlovačko jezero, Zelengora, autora Borisa Petkovića.

 

Kulturna dobra Republike Srpske

●        Treće mesto: Nekropola stećaka Velike Grebenice, autora Jovana Vidakovića;

  • Drugo mesto: Manastir Svetog Nikole, Ozren, autora Samira Zahirovića;
  • Prvo mesto: Višegradska ćuprija, autora Janka Samoukovića.

 

 

U izložbenu postavku su bili uključeni članci sa Vikipedije. Posetioci su skeniranjem posebno izrađenih QR kodova, mogli podrobnije da se upoznaju sa dobrom koje je predstvljeno na određenoj fotografiji. Vikimedija već dugo kroz saradnju sa GLAM institucijama praktikuje uključivanje QR kodova i Vikipedijinih članaka u izložbene postavke. Najbolji primer je čuvena izložba u Bruklinskom muzeju.

 

Podršku projektu su pružili Republički zavod za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa Republike Srpske i Turistička organizacija Republike Srpske.

 

 

 

Vikimedijina Zajednica

Republike Srpske

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Check Also

168871

Višegrad : 1 novi slučaj korona virusa, 7 iz Foče, 3 iz Čajniča

  U posljednja 24 časa u Republici Srpskoj registrovan je 141 novi slučaj virusa korona. …

Powered by Master Media (TM)