Breaking News
Home / Zanimljivosti / Pojas u autu važniji od airbaga

Pojas u autu važniji od airbaga

E8736EB3-294A-4D73-9C71-53C453B7342B

 

Test ADAC-a pokazao je kako je, za bezbjednost vozača i putnika, najvažnije ispravno sjedenje i vezivanje bezbjednosnim pojasom.

 

Sve ostalo (zone za gužvanje, zaštitni kavez, vazdušni jastuci…) ima punu učinkovitost samo uz pravilno sjedenje, podešene naslone za glavu i ispravno vezivanje.

Vozač koji nije vezan, suvozač koji drži nogu na armaturi, dijete koje pozadi nije zavezano u  propisnoj sjedalici, ili uopšte nije vezano, riskiraju teške povrede i u najsavremenijim automobilima.

Pokazao je to crash-test proveden prema Euro-NCAP standardima u dva Volkswagen  Golfa 2.0 TDI, pri brzini ud 64 km/h, uz 40-postotno preklapanje. Takav test simulira najopasniji frontalni sudar, u kojem i strada najviše osoba u saobraćaju.

Testovi su, naravno, provedeni s testnim lutkama. U slučaju ispravnog vezivanja pokazalo se da tada ne bi došlo do povreda, odnosno vozač i putnici prošli bi bez povreda. Osobe koje se, u istom automobilu i u istim uslovima nisu vezale, ili su sjedili nepropisno, doživjeli su vrlo teške i po život opasne povrede.

 

 

Zapamtite!

• “Frajeri” vole “prevariti” pojas vezivanjem iza leđa

• Nevezivanje je posebno opasno za manje osobe

• Bez pojasa zračni je jastuk neučinkovit i postaje opasan

 

www.nezavisne.com

Check Also

Ovo je boja koja će dominirati u 2020 godini 665

Ovo je boja koja će dominirati u 2020. godini

Dok ističu poslednji dani “vladavine” tople i energične boje korala koja je obeležila 2019. godinu, …

Powered by Master Media (TM)