Aktuelnosti RS

Žrtve iz logora Silos očekuju pravičnu presudu

20180323132716_258147

Bivši logoraši okupljeni u Udruženju logoraša regije Birač očekuju da će do polovine ove godine biti donesena presuda u slučaju “Silos”, koji je od 2011. u toku u Sudu BiH i da će žrtve torture u sarajevskom logoru “Silos” konačno doživjeti satisfakciju izricanjem pravične presude osmorici optuženih.

Glavni pretres u prvostepenom postupku protiv optuženih za ratni zločin nad civilnim stanovništvom i ratnim zarobljenicima Mustafe Đelilovića, Fadila Čovića, Mirsada Šabića, Nezira Kazića, Bećira Hujića, Halida Čovića, Šerifa Mešanovića i Nermina Kalembera juče je završen.

[ads1]

 

– Nadamo se da će sud ubrzo donijeti pravičnu presudu. Istraga je trajala dugo, jer je obuhvatila dešavanja u tri logora formirana u Tarčinu i Pazariću, u kojima je tokom četiri godine tamnovalo oko 700 Srba. Imali smo korektan odnos sa tužiocima i obezbijedili podršku inspektorima u istražnom postupku. Iz naše baze podataka dali smo 360 materijalnih dokaza i obezbijedili kontakte sa veliki brojem oštećenih – rekao je sekretar Udruženja logoraša regije Birač Vinko Lale i dodao da su mnogi članovi udruženja oštećeni, a da su neki svjedoci umrli ne dočekavši pravdu.

glassrpske.com

[ads2]