Srbija

“Zlatna truba” menja život

13 zlatna-truba-Vecernjih_620x0

Ivan Jovanović iz Užica, dobitnik 54. priznanja našeg lista na 57. Saboru trubača, za “Novosti”. Konačno sam osvojio ono zbog čega smo svi na pozornici. Već me zovu na gostovanja

ZAIGRALO je srce trubaču Ivanu Jovanoviću (29) iz Užica, kada je u subotu uveče na stadionu kraj Bjelice voditelj finalnog takmičenja trubača, dr Aleksandar Pajović, pročitao njegovo ime kao dobitnika “Zlatne trube”, nagrade “Večernjih novosti”. Tek dan posle uzbudljivog takmičenja Jovanović je, kako nam veli, postao svestan da je osvojio priznanje, izuzetno dragoceno i omiljeno svakom trubaču koji zasvira na Saboru u Guči.

– Malo je reći da sam presrećan. Konačno sam osvojio “Zlatnu trubu”, trubu publike, zbog koje smo svi ovde na pozornici. Težim putem sam došao do nagrade, kroz baraž, ali to je još jedan dokaz da se upornost isplati – kazao je Jovanović. – Celo moje Užice danas slavi. Tek sam dan posle slavlja shvatio koliko je ova nagrada velika. Na hiljade poruka i poziva sam primio. Zovu me na gostovanja i svirke, moj život se promenio za dan… Hvala “Zlatnoj”, hvala “Novostima”!

Ivan je počeo da svira dok je još bio dečak, i to uz dedu Milojka Nikolića, koji je nekada svirao tenor u orkestru čuvenog majstora Milovana Babića. I drugi deda, Živan Jovanović, imao je veliku ulogu da za svoj životni put Ivan izabere baš trubu, jer ga je kao dete vodio svake godine na Sabor u Guču.

– Odlazio bih često kod dede Milojka u Potpeć i stalno bih uzimao njegov tenor i svirao. Zato mi je deda kupio prvu trubu. Roditelji nisu verovali u mene, jer sam već počeo da treniram fudbal. Samo je deda verovao da ću uspeti, pa sam, tako, krenuo i na časove trube, a posle dve godine sam počeo da sviram sa mladim orkestrom iz Kosjerića. Tu sam bio do 2006. godine, kada sam osnovao svoj orkestar – rekao nam je Jovanović.

U početku nije išlo glatko. Često su mu članovi prelazili u druge orkestre, koji su imali dužu tradiciju. Tako je morao da ispočetka stvara kvalitetan orkestar. Poslednjih osam godina ima stalnu ekipu, sa kojom, evo, osvaja drugu vrednu nagradu na Saboru. Prvu je osvojio za najizvornije muziciranje, pre dve godine.

Ivan Jovanović juče sa svojim orkestrom iz Užica

– “Zlatnu trubu” shvatam kao ozbiljnu nagradu, koju treba opravdati. Posebno što je ona nagrada publike. Zato ću se odužiti publici. U pripremi je snimanje novih autorskih pesama, već smo jednu snimili – “Užički voz”, za koju smo i spot uradili – kazao nam je Ivan, koji već danas putuje u Hrvatsku, odnosno na festival u Istri, gde će održati tri koncerta.

Guča je do jutarnjih sati slavila “Zlatnu”. U “Broćića avliji” hiljade saboraša pozdravilo je Jovanovića, koji je uzvratio svirkom za nezaborav. Od duvanja u trube, pored Ivana, bez duše su ostali i ostali članovi orkestra: Janko Veselinovć, Dragan Lijeskić, Žarko Lukić, Darko Lukić, Ivan Nikolić, Radovan Milićević, Nikola Milovanović i Milutin Negovanović.

ŽIRI

PETOČLANI žiri za “Zlatnu trubu”, dar “Večernjih novosti”, na ovogodišnjem, 57. Saboru trubača u Guči činili su: Rade Vidaković, izvršni direktor Kompanije “Novosti” (predsednik), Marija Tiosavljević, profesorka u Muzičkoj školi u Čačku, Jelena Ratković, takođe profesor u ovoj školi, Miroslav Radojičić, član UO Centra za kulturu u Guči i predstavnik glavnog sponzora firme “Alfa plam” iz Vranja.

Najbolji orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana

ZDRAVIČARI I NOŠNjE

NA pozornici Centra za kulturu i sport održani su takmičenje zdravičara i izbor najlepše narodne nošnje. Najbolji zdravičari na ovogodišnjem Saboru bili su Vuk Pantović iz Sjenice i Milinko Gojković iz Gornje Trepče. Najlepšu mušku narodnu nošnju nosio je Željko Utvar iz Beograda, a žensku Angelina Rajić iz Guče.

Janko Jovanović iz Požege, prva truba sabora po oceni stručnog žirija

NAJBOLjI ORKESTAR BOJANA KRSTIĆA

STRUČNI žiri odlučio je da za prvu trubu proglasi Janka Jovanovića iz Požege, za najbolji orkestar Bojana Krstića iz Vladičinog Hana, dok je najizvornije muzicirao orkestar Ivana Đenadića iz Akmadžića.

– “Zlatnu trubu” Kompanije “Novosti” sam dobio pre dve godine, a sada je došla i nagrada stručnog žirija. Kada dobiješ “Zlatnu”, više nema šale, postaješ ozbiljan trubač i vodiš ozbiljan orkestar. To se dokazalo i ove godine – rekao nam je Bojan Krstić, čiji orkestar je proglašen za pobednika 57. Dragačevskog sabora trubača u Guči.

novosti.rs