Breaking News
Home / Zanimljivosti / Zdravlje / Zašto su MJERE ZABRANA neophodne: “Nosilac virusa MOŽE DA ZARAZI I TRI OSOBE”

Zašto su MJERE ZABRANA neophodne: “Nosilac virusa MOŽE DA ZARAZI I TRI OSOBE”

virus-korona-ukc-banjaluka-26-e1584720790748

 

U ovom trenutku, kada se očekuje još veći porast osoba kod kojih će se potvrtidi COVID 19, sve donijete mjere su ključne, jer mi ne znamo da li osoba u sebi nosi virus, a može da zarazi od dvije do tri osobe najmanje, rekla je jutros direktorka Instituta za javno dravlje “Dr Milan Jovanović Batut” Verica Jovanović .

U direktnom uključenju u emisiju Jutro na TV Prva, doktorka Verica Jovanović, direktorka “Batuta” još jednom je apelovala na građane da se pridržavaju svih epidemioloških i higijenskih mjera koje su donijete u Republici Srbiji.

Podsjetimo, u Srbiji je na snazi mjera zabrane kretanja od 17 do 5 sati ujutru, a od juče, kretanje će vikendom biti moguće do 15 sati, prenosi Blic.

Izvođenje kućnih ljubimaca u šetnju od 20 do 21 sat koje je ranije bilo dozvoljeno vlasnicima, juče je takođe ukinuto.

Nešto ranije, uvedena je i mjera zatvaranje kafića, tržnih centara i zabrana okupljanja više od pet ljudi, a zabranjen je takođe i boravak u parkovima i na javnim površinama namijenjenim za rekreaciju i sport.

Ipak proteklih nekoliko dana koji su donijeli lepo vreme, građani su svojim ponašanjem pokazali da se ne pridržavaju mjera koje se tiču druženja, okupljanja i izolacije, pa su gradske štrafte i parkovi bili puni.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

– Apelovala bih da se ovaj vikend iskoristi za domove, porodice, za sva leijpa mesta i sadržaje koja ćete obaviti u krugu porodice ali bez kontakata, to je ključno. Kako ne bi dolazilo do širenja, mjere koje se tiču kretanja i kontakta biće ključne u danima koji su pred nama kada se očekuje veći broj registrovanih – kazala je doktorka Jovanović.

 

Kako kaže, preventivne mjere u Srbiji su donijete na vrijeme zahvaljujući celokupnom sistemu koji se uključio, ali je od ključne važnosti da ih se u potpunosti pridržavamo.

– Epidemija u Kini je trajala dva i po mjeseca, u Italiji traje i dalje. Prateći epidemiju u drugim evropskim ali i svjetskim zemljama, preventivne mjere u Republici Srbiji su u primjeni već jako dugo. Krenuli smo na vrijeme i ne samo sistem, već cjelokupno stanovništvo…. Kada govorimo o procjenama, ispred svih svojih kolega želim da kažem da su mjere ključne i da još jednom apelujem na primjenu preventivnih mjera kako bismo imali manji broj oboljelih – rekla je doktorka Jovanović, ističući da nema mjesta panici, ali da je potrebna velika odgovornost svih nas.

srpskainfo.com

Check Also

20200429123445_596687

Đajić: Vrijeme za alarm, narod da aplaudira kad vidi neodgovorne pojedince

  Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka, Vlado Đajić, poručio je da je vrijeme da se …

Powered by Master Media (TM)