Hrana i pićeZdravlje

Zašto su jabuke zdrave?

20220310152239_708453

 

Nadamo se da ste ljubitelj ovog voća, jer ono nudi mnogo blagodeti našem organizmu, o kojima možda niste razmišljali.
Ako jabuke, pak, do sada niste jeli u dovoljnoj mjeri, nudimo vam razloge da promijenite tu naviku.

Utiču na krvni pritisak
Kako biste ga regulisali, s vremena na vrijeme počastite se jabukom. Pokazalo se da hrana koja je bogat izvor flavanola, u koje se ubraja i jabuka, poboljšava rad kardiovaskularnog sistema.

 

[ads1]

 

 

Osiguravaju zdravu probavu
Istraživanja kažu da jabuke pozitivno utiču na korisne crevne bakterije. Odličan su izvor polifenola i vlakana.

Jabuke mogu imati blagotvoran učinak na zdravlje srca

Prema studiji objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, osobe s blago povišenim holesterolom koje su jele dvije jabuke dnevno doživjele su smanjenje LDL (lošeg) holesterola i širenje krvnih sudova, što može smanjiti rizik od srčanih bolesti.

Štite zdravlje zuba
Jedna jabuka dnevno ne samo da drži doktora na odstojanju, već možda čak i zubara. Žvakanje jabuke ne uklanja plak, ali sprječava bakterije da prežive u pljuvački – slično kao nakon pranja zuba, pokazalo je istraživanje.

Neutrališu mirise
Nakon obroka koji sadrži bijeli luk, počastite se jabukom. Učesnici istraživanja pili su vodu (kontrolna grupa), jeli jabuku (sirovu, sok, zagrejanu), salatu, listove nane ili pili zeleni čaj odmah nakon obroka.

Mogu smanjiti rizik od nekih karcinoma
Nešto tako jednostavno kao što je jedenje jabuka može značajno smanjiti rizik od određenih karcinoma, pokazala je studija objavljena u Reviews on Environmental Health. Na primjer, jedenje jedne ili više jabuka dnevno smanjuje rizik od raka debelog crijeva i povezano je sa smanjenim rizikom od raka pluća.

Mogu ublažiti upale u tijelu
Upala je uzrok mnogih hroničnih bolesti. Jedenje jabuka na dnevnoj bazi može ih pobijediti. Jabuke su bogate antioksidansima, uključujući kvercetin, koji ima dokazano protivupalno djelovanje.

(b92)

 

[ads2]