Zanimljivosti

Zašto se suše tuje?

3abb66d58aa91d2b7b16f08ee38a95c0_XL

 

Odgovor je mnogo jednostavan, ali mnogi to ne žele da prihvate i uvek imaju izgovor da je nešto drugo uzrok. Tuje se suše zato što…

Nemaju dovoljno vode i tačka. Nisu u pitanju bolesti ili zračenja.

Kiša NE MOŽE zaliti tuje.

Pokušaću da objasnim zbog čega se tuje suše, i pored kiše i zalivanja.

Korenov sistem biljke se nalazi uglavnom na dubini od 30 do 60 cm. Površinsko zalivanje i kiša ne mogu natopiti zemlju na toj dubini, a koren ovih biljaka je slab da „prodre“ u dublje slojeve zemlje gde ima dubinske vlage. To mogu visoki četinari borovi, jele, smrče…

 

[ads2]

 

Svedoci smo da su zime sa manje snega, zemljište se tokom zime slabije natopi vodom i kada počnu jako visoke temperature, brzo iscrpe vodu iz površinskog sloja. Primetili ste da zemlja ispuca i to dodatno isušuje tlo.

Kada crevom pokušavamo da zalivamo biljke, voda „beži“ i svuda oko nas bude vlažno, što nas prevari da je zemljište zaliveno. Ako bismo zakopali ašovom, videli bismo da vlage nema već na 10 cm. Isto je i sa kišom. Ona pomogne i dosta znači s obzirom na to da biljku okupa, ali biljci se mora obezbediti voda u delu korenovog sistema.

zalivanje tuja kap po kap

Kako najbolje i najlakše zalivati tuje?

Crevom kap po kap.

To je najbolje, najlakše i najjeftinije rešenje, ali mnogi to ne žele ili neće da shvate.

Nije mi jasno šta su protivargumenti. Sâm sam sebi više dosadan sa ubeđivanjem i objašnjavanjem da treba da se postavi sistem kap po kap. Tako će se sačuvati biljke i, što je još važnije, one će imati mnogo veći prirast, zeleniju boju i gušću formu.

kako zalivati tuje

Kako se postavlja i uključuje crevo kap po kap?

Izmerite kolika vam je dužina ograde, odnosno biljaka. Kupite ili poručite željenu dužinu. Razmotate crevo po zemlji i to je sve. Kada želite da zalivate, vaše baštensko crevo prikačite brzom spojkom koju dobijete u kompletu i pustite da voda lagano teče.

Nema kopanja, vodoinstalacija ni bilo čega drugog. Umesto da stojite i držite baštensko crevo, rasipate vodu i površinski slabo zalivate, na ovaj način postižete mnogo više, pre svega sigurno natapanje.

 

[ads2]

 

Kapljice vode ravnomerno izlaze iz creva i dubincki natapaju zemlju. Površina deluje suva, a kada zakopate, vidite da je vlaga u donjim slojevima zemljišta. To biljkama posebno odgovara. Nema velikog isparenja i koren ravnomerno dobija neophodnu vodu. Ovako se najmanje troši i rasipa voda, a efekat je najbolji.

Kako zalivati pojedinačne biljke?

Ako su tuje ili druge biljke pojedinačno posađene, onda se postavljanje creva kap po kap ne preporučuje. Verovatno ste primetili da se u gradskim uslovima pored drvorednih lišćara ukopava deblje drenažno crevo koje se napuni vodom i polako ispušta vlagu u dublje slojeve zemljišta.

Prilikom sadnje možete postaviti parče drenažnog creva i tako rešiti problem zalivanja. Ako je drvo ili tuja već ranije posađeno, onda pustite da voda laganije teče na crevo i tako bolje natopi dublje slojeve zemljišta. Pogledajte ovaj video sa konkretnim predlogom kako to brže uraditi.

 

 

 

Izvor: Sajic.com

napravisam.rs