Auto-moto

Zaoštrava se konkurencija: Fiat predstavio kupe-krosover

20220808091913_730059

 

Fiat je objavio prve fotografije modela prikladnog, ali neinventivnog imena Fastback.

To je prvi kupe-krosover ili kupe-SUV, ako vam tako više odgovara, ovog brenda.

Italijanski proizvođač predstavio je Fastback u Južnoj Americi, s obzirom da je riječ o vozilu namijenjenom prije svega tržištima kao što su Brazil (gdje će se i proizvoditi) i Argentina, a gotovo je izvjesno da ga nećemo vidjeti sa ove strane Atlantskog okeana, prenosi B92.

 

[ads1]

 

 

Automobil koji pripada sve popularnijem segmentu zasnovan je na konceptu iz 2018, dok dizajnom podsjeća na kupe-krosover varijantu Fiata Pulse, takođe namijenjenog južnoameričkom tržištu.

Oba modela koriste MLA mehaničku platformu razvijenu za vozila koja se prave i prodaju u Južnoj Americi.

Fiat za sada nije objavio fotografije enterijera, ali treba očekivati da će unutrašnjost vozila biti gotovo identična onoj iz modela Pulse iz 2021.

Detalji o motorizaciji takođe nisu zvanično objavljeni, ali lokalni mediji pišu da će se ispod haube naći 1.0 turbo-benzinac sa 130 KS (96 kW) i 200 Nm. Kao jedna od opcija spominje se i atmosferski 1.3-litarski agregan koji proiozvodi 107 KS (79 kW) i 134 Nm.

Oba ova motora se ugrađuju u pomenuti Pulse, a za prenos snage se koristi manuelni ili CVT mjenjač, dok je pogon na prednje točkove.

Dimenzije nisu poznate, ali je jasno da se radi o vozilu iz kompaktnog SUV segmenta.

Ostaje da se vidi da li će Fiat ponuditi Fastback na još nekim svjetkim tržištima.

 

nezavisne.com

 

[ads2]