Aktuelnosti RS

Zabranjen izvoz trupaca i iz privatne šume

20170825171800_440385

BANJALUKA – Odluka kojom će biti zabranjeno prometovanje trupaca izvan Republike Srpske pored sirovine u državnom vlasništvu odnosiće se i na trupce koji su u vlasništvu privatnih lica, rečeno nam je u resornom ministarstvu.

“Odlukom se zabranjuje izvoz svih trupaca kako iz državnih tako i iz privatnih šuma Republike Srpske. Pored toga, do sada je bila sankcija samo raskidanje ugovora, a sada će odlukom biti propisane i kaznene odredbe”, kažu u Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS.

Kažu kako je cilj odluke  obezbijediti sirovinu za domaće drvoprerađivače, a ne za strane, jer su kapaciteti drvoprerade u RS veći od raspoloživog etata trupaca.

“Ranija zabrana je inače sprovođena putem javnog preduzeća ‘Šume RS’, gdje su oni raskidali ugovore sa svojim kupcima ukoliko postoje dokazi da su izvoznici”, zaključili su oni.

U ovom preduzeću nisu bili raspoloženi za komentar o ovoj temi pa su nas preusmjerili da se za sva pitanja obratimo resornom ministarstvu.

Kada će odluka stupiti na snagu, do sada niko nije precizirao, ali se očekuje da će se to desiti na nekoj od narednih sjednica Vlade RS. U njenoj izradi učestvuje i Ministarstvo trgovine i turizma RS.

S obzirom na to da odluka nije ugledala svjetlost dana, mnogima je nejasno kako će nadležni spriječiti one koji planiraju izvoz ukoliko krenu preko nekog graničnog prelaza u Federaciji BiH.

Lazo Šinik, sekretar Udruženja šumarstva i drvoprerade u Privrednoj komori RS, kaže kako privatne šume čine oko 21 odsto ukupnog šumskog fonda u RS i da su veoma značajne, jer je ono što je u njima posječeno donedavno uglavnom završavalo kod domaćih prerađivača.

“Kako se pojavljuju kupci koji daju veće cijene, ta količina se odlijeva i utiče nepovoljno na snabdijevanje domaćih kapaciteta. Sveobuhvatnim rješenjem bi privatne šume trebalo uključiti u sistem tako da domaći drvoprerađivači ne budu oštećeni i da ta količina bude raspoloživa u cilju održivog rasta”, smatra Šinik.

Kako kaže, najnovija mjera je administrativna, možda i neodrživa na neki duži period, ali je dobro došla u smislu da se na određen način daje prednost onim domaćim kupcima i prerađivačima koji imaju prioritet.

“To su privredna društva koja zapošljavaju veći broj radnika i koja ostvaruju veće izvozne rezultate i prihod. Odluka je u cilju da se još više stabilizuje snabdijevanje domaćih proizvođača jer je primjetno da ima prostora za još ozbiljniji rast”, kaže Šinik.

Situaciju po pitanju isporuke sirovine ocjenjuje kao povoljnu, jer se, kako kaže, ušlo u period godine kada je proizvodnja tradicionalno najveća.

S druge strane, Milan Kovač, većinski vlasnik Drvne industrije “Šipovo”, smatra kako ova mjera nije popularna. On ne očekuje neke značajne rezultate.

“Ta nadležnost je više u okviru organa Savjeta ministara BiH. Unutrašnjim aktima treba onemogućiti da se dođe do toga da se sirovina izvozi, tačnije ona se mora raspodijeliti prema kriterijima koje je Vlada RS odredila”, kazao je Kovač i dodao kako nema značajnih primjedaba na isporuku sirovine prema njegovom preduzeću.

nezavisne.com