Aktuelnosti RS

Za posao u Njemačkoj zainteresovano 28 firmi iz Srpske

20160903172609_385734

 

BANJALUKA – Na konkurs za dodjelu detašmana za rad u Njemačkoj prijavilo se 28 firmi iz Srpske, od čega je pet prvi put izrazilo želju za poslovanjem u jednoj od najjačih evropskih ekonomija.

Komisija za dodjelu detašmana Privredne komore RS otvorila je u petak prijave kako bi provjerila da li su firme dostavile kompletnu dokumentaciju. Predstavnici firmi koje su učestvovale na konkursu mogli su učestvovati u samom procesu revidiranja ponuda kako bi se uvjerili u nepristrasnost članova komisije.

Portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević kaže da je za redovni kontingent konkurisalo 28 firmi. Među njima su 23 koje su i ranije obavljale radove u Njemačkoj i pet firmi koje su se prvi put prijavile na konkurs.

“Ista firma može konkurisati i za redovni i za posebni kontingent radnih dozvola i ove godine je zabilježeno sedam takvih slučajeva. Samo za posebni detašmanski kontingent prijavila se jedna firma”, objašnjava Blagojević i dodaje da će komisija sav posao u vezi sa dodjelom detašmana završiti do kraja septembra, kada će njihova odluka biti proslijeđena Upravnom odboru Spoljnotrgovinske komore BiH, nakon čega će uslijediti svečana dodjela detašmana korisnicima.

Firme iz Srpske pokazale su i ove godine veliko interesovanje za poslovanje u Njemačkoj zbog manjka posla na domaćem tržištu, ali i prilike za dobru zaradu na zahtjevnom tržištu jedne od najjačih evropskih ekonomija.

Blagojević kaže da detašmani olakšavaju put firmama iz RS za proboj na evropsko tržište i povećavaju konkurentnost naše ekonomije.

 

“O značaju detašmana najbolje govori podatak da je vrijednost radova naših firmi koje su lani dobile i iskoristile detašmane na njemačkom tržištu iznosila oko 30 miliona evra”, kaže Blagojević.

Spoljnotrgovinska komora BiH je u saradnji sa entitetskim komorama raspisala 10. avgusta konkurs za dodjelu kontingenta od 2.000 detašmana za rad u Njemačkoj. Na konkurs su mogle da se prijave firme koje obavljaju građevinske, izolaterske i poslove iz oblasti montažerstva i rudarstva. Firmama iz RS za 2016/2017. godinu pripada 529 radnih dozvola, dok će preduzeća iz FBiH dobiti 1.059. Poseban potkontingent od 412 detašmana će raspodijeliti Spoljnotrgovinska komora BiH.

Sve teče bez problema

Vladimir Blagojević ističe da se tokom višegodišnjeg postupka dodjele detašmana nije desio nijedan problem niti osnovana žalba.

“Dobili smo pohvalu i sa njemačke strane jer svake godine procedura dodjele detašmana prođe bez imalo problema”, kaže Blagojević.

28 firmi iz RS konkurisalo

5 firmi prvi put konkurisalo

7 firmi konkurisalo za oba kontingenta detašmana

1 firma konkurisala samo za posebni kontingent

(NN, glassrpske)