Aktuelnosti RS

Za medicinu proširene kvote

20170816173612_439173

Premda je nakon prvog upisnog roka na fakultetima univerziteta u Banjaluci i Istočnom Sarajevu ostalo slobodno čak 2.663 mjesta za upis u prvu godinu prvog ciklusa studija u akademskoj 2017/2018, na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu zbog velike zainteresovanosti došlo je do proširenja lista pojedinih fakulteta.

“Ministarstvo prosvjete i kulture RS nam je odobrilo proširenje kvote za deset mjesta na Medicinskom fakultetu, tako da sad ima ukupno 39 neupražnjenih mjesta na četiri studijska programa ovog fakulteta. Na fakultetu Poslovne ekonomije takođe je proširena lista za 20 mjesta”, precizirao je Ranko Božičković, prorektor za nastavu Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Smatra da se kvote redovnim upisnim rokovima neće popuniti, te da će vjerovatno trebati organizovati dodatne.

Prema riječima Milana Mataruge, rektora Banjalučkog univerziteta, mjesta za nezadovoljstvo zbog velikog broja preostalih mjesta nema jer je odziv baš na ovoj visokoškolskoj ustanovi najveći u BiH.

“Zato očekujemo da će i prilikom drugog upisnog roka biti više zainteresovanih svršenih srednjoškolaca za Univerzitet u Banjaluci nego za druge univerzitete. Do sada je uvijek bila praksa da je potreban i treći upisni rok da bi se popunile predviđene kvote, tako da i ove godine očekujemo isto”, naveo je Mataruga.

Prema podacima Banjalučkog univerziteta, još je 179 mjesta preostalo za finansiranje iz budžeta, 1.031 za samofinansiranje, dok je 158 za strane državljane, a 60 za one koji planiraju vanredno studirati.

Za one kojima je bitno da u drugom krugu upadnu na budžet, najviše ovakvih mjesta na raspolaganju je na Poljoprivrednom fakultetu (47) i PMF-u (44) u Banjaluci i na Mašinskom (76) i Filozofskom fakultetu (77) u Istočnom Sarajevu, objavljeno je na sajtovima ovih univerziteta.

Iako je na PMF-u u Banjaluci popunjeno 128 mjesta od predviđenih 340, Goran Trbić, dekan ovog fakulteta, vjeruje da će se prilikom narednih prijemnih ispita kvota popuniti.

“I prethodnih godina je pri prvom prijemnom bila slična popunjenost, ali očekujemo da će se, ako ne tokom drugog, onda pri trećem ispitnom roku popuniti. Na radost studenata, u drugom krugu ostala su mjesta na hemiji, fizici, ekologiji, geografiji i informatici koja finansira država”, istakao je Trbić.

Prijavljivanje zainteresovanih kandidata za drugi upisni rok počinje 28. avgusta, a završava 1. septembra, dok je polaganje prijemnog ispita predviđeno za 4. septembar sa početkom u devet časova na svim organizacionim jedinicama visokoškolske ustanove.

Objavljivanje rezultata konkursa predviđeno je do 6. septembra, dok upis primljenih kandidata počinje 11, a završava 15. septembra.

 

 

Fakultet (UNI BL)                         Broj mjesta za drugi upisni rok

Prirodno-matematički fakultet              212

Elektrotehnički fakultet                        155

Poljoprivredni fakultet                          150

Filološki fakultet                                  140

Pravni fakultet                               118

Tehnološki fakultet                        103

Filozofski fakultet                                82

Akademija umjetnosti                           75

Šumarski fakultet                                  66

Mašinski fakultet                                  65

Arhitektonsko-građevinsko-geodetski        52

Fakultet fizičkog vaspitanja i sporta            49

Ekonomski fakultet                        48

Fakultet političkih nauka                      38

Rudarski fakultet                                  37

Medicinski fakultet                        36

Fakultet bezbjednosnih nauka                     2

nezavisne.com