Aktuelnosti RSAktuelnosti Višegrad

Za autoput Sarajevo-Beograd postoji nekoliko opcija: Hoće li trasa ići preko Višegrada?

3c8c9e88d63aab602aa5c7956d27f3d4,35,1

Okvirnom strategijom saobraćaja BiH planirano je da sledeće godine počnu radovi na izgradnji autoputa koji će da Sarajevo spoji sa Vardištem kod Višegrada, a radovi bi bili završeni do 2025.

Do tada bi s druge strane granice tekli radovi, da bi konačno Sarajevo i Beograd bili spojeni autoputem.

Ova trasa preko Višegrada bila je naizglednija opcija, a premijer FBiH Fadil Novalić nedavno je predložio novu.

– Mislim da je sasvim racionalno povezati Sarajevo preko Tuzle koja je na polovini toga puta. Taj region je prilično izolovan, a radi se o regionu sa najvećim brojem ljudi od oko  600.000. Ne treba zaboraviti ni da RS odgovara ta trasa jer u Semberiji ima oko 400.000 stanovnika – rekao je Novalić.

Trasa od 161 kilometar povezala bi milion ljudi, a koštala 800 miliona evra.

Gradonačelnik Tuzle Jasmin Imamović rekao bi da ovakva trasa ne bi samo odgovarala Tuzli, već i Bijeljini, Orašju, Žepču i drugim mestima.

U državnom ministarstvu saobraćaja i komunikacija preovladava interes da se Sarajevo i Beograd povežu preko Višegrada.

– U narednom periodu ćemo pokušati održati dodatne konsultacije sa entitetskim resornim predstavnicima kako bi mogli upititi pismo turskom investitoru o toj trasi o kojoj smo se odlučili – rekao je Samir Džaferović iz ovog ministarstva.

Ministar saobraćaja i veza RS Neđo Trninić, rekao je da bi projekat koji bi obuhavatio Tuzlu dobro uklopio u već postojeće projekte na koridoru 5c, ali da su važna i druga dva koja predviđaju da autoput ide prema Vardištu ili Goraždu.

blic.rs