Srbija

Vozač koji nema zimske gume plaća štetu i ako NIJE KRIV? Evo šta je istina!

ddhktkqturbxy8xnzaxndu2nwrkode0otczzdnlzdkymjg3nwnhmzq4ny5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

Od 1. novembra na svim putevima u Srbiji su obavezne zimske gume, a informacija da vozač koji učestvuje u udesu a nema zimsku opremu, može biti okrivljen za štetu i ako nije kriv, izazvala je pometnju među vozačima.

Informacija da možete biti okrivljeni i ako niste krivi, jer se vozilo bez zimskih guma tretira kao tehnički nesipravno, stigla je upravo iz MUP-a, a za “Blic” su objasnili u kojim slučajevima je to primenjivo.

Boban Milinković, zamenik načelnika Uprave saobraćajne policije, potvrdio nam je da je moguće da ćete u slučaju udesa koji niste izazvali platiti kaznu jer nemate zimske gume. Međutim, kako kaže – to se može desiti samo pod određenim okolnostima.

– Ukoliko, primera radi, vi stojite na semaforu i crveno je svetlo, i neko vas udari otpozadi, za izazivanje udesa biće kriv taj koji vas je udario, a ne vi. Ako je u tom trenutku na putu bilo snega i leda, a vi niste imali zimsku opremu, dobićete zbog toga kaznu, ali ne i zbog izazivanja udesa, za koji je i dalje kriv onaj koji vas je udario. Ukoliko u toj situaciji nema snega i leda, prema pravilniku važi da ne morate da imate zimske gume, što znači da nećete dobiti ni kaznu za gume, a ni kaznu za udes, za koju je, opet, kriv taj koji vas je udario – objašnjava za “Blic” Milinković.

Kako dodaje, ista pravila važe i za vožnju u pijanom stanju. Čak i kada ne izazove nesreću, vozač koji je vozio pod dejstvom alkohola sigurno plaća kaznu zato što je vozio pijan, što je odvojeno od kazne za krivicu u samom udesu.

I ako nema snega, mnogo su bolje zimske gume

Međutim, vozačima se ipak savetuje da u periodu od 1. novembra do 1. aprila koriste zimske gume, bez obzira da li na putu ima snega i leda, ili ne, zbog samog ponašanja tih pneumatika na niskim temperaturama.

– Zimi ima i suvih, a hladnih dana, i uopšte ne mora na putu da bude ni snega, ni leda. Temperature ispod tačke prelaska u staklasto stanje, koja iznosi 45 Farenhajta, odnosno oko 7 stepeni Celzijusovih, dovoljna je da se vaše letnje gume na putu ponašaju drugačije nego kada je temperature preko te tačke. One se stvrdnjavaju, postaju plastične, i gube svoja svojstva, što može da dovede do problema, a vaš zaustavni put prilikom kočenja da produži za više od 10 metara – objašnjava Milinković.

Zimske gume, koje u sebi imaju više kaučuka, odnosno prirodne gume, pri takvim temperaturama se bolje ponašaju, odnosno i na znatno nižim temperaturama ostaju meke, što znači da bolje prijanjaju za podlogu, održavaju vozilo stabilnim na putu, a i kraće se koči.

– Zato se i koriste zimi zimske, a leti letnje gume. Zimske gume, zato što su mekše, više se troše, i zato se ne koriste leti, ali svakako bi trebalo da se koriste tokom zime – ističe Milinković.

Okanović: Krivi ste samo ako je nezgoda izazvana nedostatkom zimskih guma

Kako za “Blic” objašnjava Damir Okanović, direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja, propisi predviđaju da su zimski pneumatici obavezni kada su na kolovozu poledica, sneg i led, i da je krivica na vozaču i vlasniku vozila ukoliko do nezgode dođe zbog toga što nema zimske gume, ali samo kada je nezgoda uzrokovana upravo tim nedostatkom.

– Karakteristične su nezgode kada na snegu dolazi do proklizavanja vozila koje nema zimske pneumatike, što bi moglo biti uzrok sudara- priča on.

Međutim, kaže, kada se dogodi udes čiji je uzrok ponašanje, na primer drugog vozača ili učesnika u saobraćaju, krivica neće biti na onome ko nema zimske gume.

blic.rs