Srbija

Vijek od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića

085030
Obilježavanje 100 godina od smrti kralja Petra Prvog Karađorđevića počelo je danas na Oplencu liturgijom, a zatim i parastosom u Crkvi Svetog Đorđa.

Liturgiju i parastos služio je patrijarh Srpske pravoslavne crkve Porfirije, uz sasluženje vladike šumadijskog Јovana, niškog Arsenija i vladike umirovljenog Georgija.

Nakon toga, uslijediće polaganje vijenaca, a državnu ceremoniju predvodiće ministarka za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Darija Kisić Tepavčević, kao izaslanik predsjednika Republike.

Osim nje, vijence će položiti i delegacije Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, porodica Karađorđević, predstavnici Srba iz regiona, predstavnici opštine Topola i Zadužbine kralja Petra.

 

[ads1]

 

 

Zatim će ministarka Kisić Tepavčević i član Krunskog veća Dragomir Acović otvoriti izložbu posvećenu kralju Petru Prvom Karađorđeviću ispred njegove kuće na Oplencu.

Kralj Petar Prvi Karađorđević, rođen je 1844. godine, a zbog zasluga u Balkanskim ratovima i u Prvom svjetskom ratu u srpskom narodu ostao zapamćen kao kralj Petar Prvi Oslobodilac.

Bio je Karađorđev unuk i treći sin Perside i kneza Aleksandra Karadorđevića, koji je bio prisiljen da abdicira nakon Svetoandrejske skupštine.

Poslije Majskog prevrata i ubistva kralja Aleksandra Obrenovića 1903, izabran je za kralja Srbije, a godinu dana kasnije krunisan u Beogradu.

 

[ads2]

 

 

Tri grada ponijela su njegovo ime – Mrkonjić Grad u BiH od 1924. godine, u Crnoj Gori Petrovac na Moru od 1919. godine i Petrovaradin u Vojvodini od 1935. do 1946. godine.

Među brojnim priznanjima kralj Petar je bio nosilac i najvećeg ruskog odlikovanja, Velike lente Svetog Andreje sa mačevima, ordenom koji je prije njega nosio samo samo car Aleksandar Prvi, koji je bio pobjednik Napoleona.

Umro je 16. avgusta 1921. godine u Beogradu.

Sahranjen je u svojoj zadužbini na Oplencu.

TANЈUG