Breaking News
Home / Zanimljivosti / VEĆA ULAGANJA U ZELENU ENERGIJU Sve više zemalja ulaže u vjetroelektrane

VEĆA ULAGANJA U ZELENU ENERGIJU Sve više zemalja ulaže u vjetroelektrane

Energija

 

Globalna ulaganja u kapacitete za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora iznosila su prošle godine 282 milijarde dolara, a veliki podsticaj dobila su od projekata vjetroelektrana na moru, objavio je Blumberg. Ukupna ulaganja u odnosu na 2018. godinu porasla su za jedan odsto, pri čemu su ulaganja u ofšor vjetroelektrane porasla za 19 procenata, na skoro 30 milijardi dolara.

Ukupna svjetska ulaganja u morske i kopnene vjetroelektrane iznosila su 138,2 milijarde, što je šest odsto više nego 2018. Slijede investicije u projekte upotrebe Sunčeve energije, sa 131,1 milijardom dolara, uz međugodišnji pad od tri odsto.

Najveći svjetski investitor u obnovljive izvore tokom 2019. godine bila je Kina sa 83,4 milijarde dolara, ali to je osam odsto manje nego 2018. i najmanje od 2013. godine. Na drugom mjestu su SAD sa 55,5 milijardi, što je 28 odsto više u 2018. godini, budući da su se investitori u energiju vjetra i Sunca utrkivali za poreske olakšice.

Evropa je ukupno uložila 54,3 milijarde dolara u obnovljive izvore energije, što je pad od sedam odsto u odnosu na 2018. Predvodila je Španija sa 8,4 milijarde.

Japan je uložio 16,5 milijardi dolara, Ujedinjeni Arapski Emirati rekordnih 4,5 milijardi, Brazil 6,5, Meksiko 4,3 milijarde dolara.

(Seebiz /srpskainfo.com)

 

Check Also

mtel-tv-to-go-TV-sadrzaj-za-svakoga

TV TO GO Televizija za ponijeti BESPLATNO uz svaki m:tel TV paket

  Postoji zaista mnogo razloga zašto odabrati m:tel TV pakete. Neki od tih razloga su moderne …

Powered by Master Media (TM)