Aktuelnosti RSSrbija

Uzgajivači kupina u BiH i Srbiji: Urod odličan, otkupna cijena niska

kupine_il541sgs

Proizvođači kupina u BiH ovih dana imaju pune ruke posla. Berba je krenula prije nekoliko dana, a vlasnici ističu kako urod nikada nije bio bolji.

Mirzet Krehmić, član Saveza proizvođača jagodičastog voća BiH koji živi u Željeznom Polju, kazao je kako ima mnogo kupine na njegovom području. “Kupinu smo donijeli prije pet godina iz Švicarske. Fino je rodila, lijepa klasa i berba. Ovo je najbolja godina do sada kada je u pitanju količina i kvaliteta”, rekao je Krehmić za Klix.ba.

Svi proizvođači imaju dogovoren otkup i unaprijed znaju količine koje trebaju isporučiti. Nažalost, trenutna cijena otkupa koju su dobili od svih hladnjačara je 1 KM po kilogramu. “Mi na cijene ne možemo utjecati. To je javno tržište. Kako bude svima, tako je i nama. Sve količine su otkupljene”, rekao Krehmić.

Na uzgoj kupine, pored maline oko čije otkupne cijene se vode borba već danima, odlučio se jer je mnogo lakše, a i zbog duže sezone berbe.

“Ušli smo u posao zbog produžene sezone berbe. Nakon maline ide branje kupine kako bi ljudi koji nigdje ne rade imali 4-5 mjeseci posla jer kupina se bere do kraja 10. mjeseca ukoliko dozvole vremenski uvjeti”, kazao je Krehmić.

Uzgajivači kupina nadaju se da će otkupne cijene skočiti jer, kao i za maline, potrebno je mnogo ulaganja, ali očito nadležni to ne znaju cijeniti. Isti problem imaju i proizvođači kupina u regiji. Prema izjavama nadležnih, otkupna cijena ovisi od kretanja na tržištu u EU i regiji.

Slično stanje sa kupinama jeste i u susjednoj Srbiji. Tako npr. Bojan Mijailović iz sela Vojkovci pod kupinom ima 15 ari, sorte čačanska bestrna, koja je u punom rodu i kaže da baš nikada do sada nije imao toliko plodova, ali podsjeća da kad je visok prinos onda je cijena niska. “Na otkupu za ovu voćnu vrstu plaća se 40 dinara po kilogramu što je jako malo”, kaže Mijailović.

Ista situacija je i u susjednom selu Jarmenovci. Domaćin Saša Savić ima zasad od 25 ari pomenute sorte. “Iako je ova godina dosta problematična, kupina je ponela veliku količinu izuzetno kvalitetnih plodova,” izjavio je Savić. On se, međutim, nada da će tokom berbe koja traje skoro mjesec dana cijena skočiti, jer se sa trenutnom cijenom, kako kaže, ne uklapaju.

“Nije lako odnegovati kupinu, iako nemamo velike površine ipak treba dosta ulaganja, đubrivo, hemija, navodnjavanje a cena nikakva,”dodao je Savić.

Kupine iz ovih sela putuju za Čačak odakle i vodi porijeklo ova sorta, poljoprivrednici imaju ugovoren otkup sa hladnjačom koja dalje plasira plodove na englesko tržište.

Agro-Eko Magazin