Zanimljivosti

Uz Toyotu i suvozač

toyota-kirobo-mini-02

Ukoliko spadate u vozače koji vole da budu u društvu dok voze, onda će vam se sigurno svideti ono što je Toyota osmislila za kupce svojih automobila na tržištu u Japanu. Naime, ukoliko se odlučite za neki novi model ovog proizvođača, moći ćete da računate i na suvozača koji dolazi u paketu sa automobilom…

Ukoliko ste pomislili da to podrazumeva neku zgodnu mladu Japanku koja će vam biti na raspolaganju svaki put kad sednete za volan, svakako ste pogrešili – uostalom šta bi od Japanaca mogli drugo da očekujemo nego da se u priču umeša neki robot. Ovog puta u pitanju je takozvani Kirobo Mini, maleni digitalni suvozač koji osim što će biti vaš “komunikacioni partner” u vozilu, može da predstavlja veoma dobro društvo i onda kada se ne nalazite u samom automobilu.

Kirobo Mini tokom “druženja” sa vlasnikom brzo uči njegove navike, “skida” stvari koje voli, čavrlja sa njim, pa čak i prepoznaje kad je umoran, čak i više nego što bi pravi ljudski prijatelj mogao da radi… Pri svemu tome, radi se o malenom robotu koji može da srane na dlan ruke, sa visinom od svega 10 cm i masom od 183 grama. Sa jednim punjenjem baterija može da izgura konstantnu komunikaciju do dva i po sata, ali kako ćete ga uglavnom koristiti u automobilu ili u svom domu, bez problema ga možete držati na napajanju iz električne mreže.

Kako bi bio što lakše prihvaćen,  Kirobo Mini odiše velikom dozom spoljne ljupkosti, ali i nežnih emocija koje dolaze iznutra, pa tako robot može da prepoznaje i reaguje na različite emocije svog vlasnika, a pritom će uvek da gestikulira tako da što više podseća na neku stvarnu osobu. Takođe, pamti ono što njegov korisnik voli odnosno šta ne voli, a sa vremenom je u stanju da se prilagodi trenutnim osećanjima svog vlasnika kako bi uvek imao prave teme za ćaskanje. Uz detaljne informacije iz vozila i doma korisnika koje će Kirobo veoma precizno da “prikuplja”, on može i samostalno da komentariše razne stvari i situacije, pa tako recimo nakon duge vožnje možete da čujete prijateljski pozdrav: “Dobrodošao kući, čeka te topla kupka!”

Kako bi sve ove stvari mogao uspešno da izvodi, Kirobo Mini je opremljen čitavim nizom senzora i kamerica, a sve u svemu u Toyoti se nadaju da je ovaj projekat veliki korak napred ka realizaciji Toyota Heart projekta, u sklopu koga bi mogla da se stvori posebna društvena veza između mašina i ljudi…
SmartLife
Kirobo mini, robot prijatelj

netauto.rs