Aktuelnosti RS

Uvođenje posebnih poreza neće smanjiti gojaznost

053683
Grupacija proizvođača bezalkoholnih pića i voda Spoljnotrgovinske komore BiH podržava napore, pa i one Svjetske zdravstvene organizacije u vezi sa rješavanjem i suzbijanjem globalne epidemije gojaznosti, ali smatra da posebno oporezivanje određene hrane nema pozitivan učinak na rješavanje ovog kompleksnog pitanja, a istovremeno ugrožava pojedine industrije i radna mjesta.

“Čitav je niz studija koje potvrđuju naše stajalište poput izvještaja `Mekinzi global instituta` iz 2014. u kome je istaknuto kako su se posebni porezi pokazali kao najmanje efikasna mjera za smanjenje prekomjernog unosa kalorija”, ističu iz Grupacije.

Potpredsjednik Upravnog odbora Grupacije Haris Muslić rekao je na jučerašnjoj sjednici da su iskustva zemalja koje su uvele posebne poreze na određenu hranu, pokazala da oni, osim što ne rješavaju problem gojaznosti i rezultiraju gubitkom radnih mjesta, dodatno pogoršavaju socijalni status siromašnijih građana koji najveći dio primanja odvajaju za hranu.

On je kao primjer naveo rezultate istraživanja koja su provedena u Meksiku, koji je prije dvije godine uveo poseban porez na šećer, a koja su pokazala da je nakon uvođenja posebnog poreza, prosječan energetski unos smanjen za svega šest do 10 kalorija, što je samo 0,5 odsto, od ukupnog prosječnog dnevnog kalorijskog unosa tamošnjih stanovnika.

“Prema podacima Organizacije za hranu i poljoprivredu UN, građani Meksika dnevno unose prosječno 3.024 kalorije. Istovremeno je ugašeno 10.000 radnih mjesta”, istakao je Muslić.

Ova grana privrede preduzima čitav niz aktivnosti, kako bi pridonijela rješavanju ovog problema, kao što su kontinuirano širenje ponuda proizvoda s manje šećera i kalorija, te uvođenje manjih pakovanja, kako bi se i na taj način olakšala kontrola unesenih kalorija, saopšteno je iz Spoljnotrgovinske komore BiH.

Takođe, kompanije provode i niz aktivnosti kojima pomažu u edukaciji, informisanju i podsticanju građana na brigu o zdravlju, kroz balansiranu ishranu i redovnu fizičku aktivnost.

Izvor: SRNA