Srbija

Uskoro nove mere za podsticanje rađanja

deca-tanjug

inistarka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku Slavica Đukić Dejanović najavila je danas osnivanje Demografskog saveta, koji će doneti nove stimulativne mere za povećanje broja dece.

Navela je da je procena da će pojedine opštine na jugu Srbije, ako se nastavi dosadašnji trend, do 2040. godine biti depopulacione.

„Tim opštinama je potreban ne samo finansijski podsticaj, vec i zapošljavanje mladih ljudi”, istakla je Đukić Dejanović.

Ministarka je istakla da je država već preduzela odredene mere, bez kojih bi situacija bila lošija.

„Strategija iz 2008. nije zaživela, ali formiranjem Demografskog saveta želimo da podelimo nadležnosti institucijama, ali i da, pored volje države, idemo ka pojedincu koji treba da bude svestan da nas je sve manje”, naglasila je Đukić Dejanović.

Đukić Dejanović je navela i da je premijer Aleksandar Vučić prihvatio da bude na čelu tog saveta, što govori da se država ozbiljno bavi tim pitanjem.

„Akademija nauka takođe želi da uključi svoje resurse, kao i različita ministarstva. Stručnjaci koji budu u Demografskom savetu će kroz svoje institucije realizovati neophodne mere”, kazala je Đukić Dejanovih za RTS.

Kako kaže, stimulativne mere ne treba da budu samo ekonomske, već da žene treba da budu rasterećene od nekih obaveza kako bi bile stimulisane da rađaju.

„Partnerstvo je jako važno i mere stimulacije odnosiće se i na očeve”, kaže ministarka.

Smatra da se postignute mere moraju realizovati kroz lokalnu samoupravu, ali da je jako važno i mišljenje nevladinog sektora koje će uzeti u obzir.

Zakon o finansijskoj podršci porodica sa decom kroz podsticajne mere kao što su ekonomska nezavisnost mladih bračnih parova, ali i analiza migracija može da utiče na poboljšanje situacije.

„Populaciona strategija je jedan od naših ciljeva. Moraćemo unutrašnjim i spoljašnjim migracijama da se bavimo i u okviru populacionih pitanja”, rekla je Đukić Dejanović.

Tanjug