Aktuelnosti RS

Usjevima i voću ne pogoduje ovako toplo vrijeme (VIDEO)

115837
Natprosječno visoke temperature za ovo doba godine, evidentna su posljedica globalnog otopljavanja, ističu poljoprivredni stručnjaci.

Proljeće kad mu vrijeme nije, moglo bi da ostavi značajne posljedice na budućim prinosima. Variranje temperatura, ali i najavljeni mraz, mogli bi da ugroze prinose, prije svega ranog voća, ali i svih ostalih kultura, tvrde stručnjaci. Ističu, za sada nema evidentiranih šteta, ali ako se ovakve vremenske prilike nastave, ovo bi mogla biti teška godina za poljoprivrednike.

Na 14 hektara Ljuban Baltić iz Trnopolja zasijao je oko 14 hektara pšenice, zobi i ječma. Kaže da ne pamti ovako toplu zimu. Strahuje da će nedostatak mraza i niskih temperatura naškoditi prinosima.

Baltić kaže da ratare brinu moguće najezde bolesti i štetočina, jer zbog neuobičajno visoke temperature nisu uništena  legla raznih štetočina koje napadaju poljoprivredne kulture.

[ads1]

 

Kolike bi mogle biti štete zbog proljeća u januaru i februaru i najavljenog mraza narednih dana, teško je prognozirati. Međutim, za sada je evidentno, da je razvoj svih biljaka ubrzan za oko mjesec dana.

Tatjana Stojanović, profesorica praktične nastave u Poljoprivrednoj školi Prijedor, objašnjava da biljka ne mora da izmrzne, ali poremećaji u vidu stresa mogu da produže listanje, pa kada opadne određen broj cvjetova, može doći do loše oplodnje i otpadanja zametnutih plodova.

Za sada nema registrovanih šteta u voćnjacima i na oranicama. Ipak, ugrožena je otpornost biljaka, a nameće se i razmatranje pomjeranje rokova sjetve.

[ads2]

 

– Sve će biti usmjereno ka proizvodnji krajnjeg proizvoda, ali će cijene same proizvodnje biti više, jer će se morati više ulagati u zaštitu – kaže Tatjana Marić, šef Odsjeka za unapređenje poljoprivrede Grada Prijedora.

U cilju zaštite, stručnjaci proizvođačima savjetuju prskanje određenim hemijskim sredstvima i ciljanu rezidbu. U poljoprivrednim apotekama već je pojačana potražnja za hemijskim sredstvima za zaštitu kultura, što predstavlja dodatne troškove proizvođačima.

rtrs