Aktuelnosti VišegradKultura

Uručenje Velike nagrade Ivo Andrić na Vidovdan u Andrićevom institutu

Svečana dodjela “Velike nagrade Ivo Andrić” piscu Abdulrazaku Gurni i pjesniku Saši Radojčiću biće održana tradicionalno na Vidovdan 28. juna (14:00) u Andrićevom institutu, najavili su danas organizatori.

Gurna je nobelovac čija djela istražuju kompleksnosti identiteta i migracija, dok je Radojčić istaknuti srpski pjesnik i esejista poznat po svojoj dubokoj lirskoj intuiciji i filozofskim razmatranjima, saopštio je festival “Kustendrof”.

Kako je najavljeno, nakon dodjele nagrade u galeriji “Petar Lubarda” biće otvorena izložba slikara Slavka Krunića, čija djela “obiluju bogatim koloritom i dubokim emotivnim nabojem, i uspijevaju da posmatraču prenesu složene narative i životne priče”.

– Izložba Krunićevih djela u Višegradu predstavlja rijetku priliku da publika uživa u djelima koja su osvajala prestižne galerije širom svijeta – navedeno je iz “Kustendrofa”.

Izložbu će upotpuniti nastup Amoroso dua, kog čine umjetnici Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Vehbija Hodžić i Senka Slipac, a izvode dijela klasične i filmske muzike.
Kao završni događaj svečanosti u bioskopu “Doli Bel” (19.00) biće izvedena pozorišna predstava “Knjiga o Milutinu – dio prvi”, Zvezdara teatra, u režiji Egona Savina, najavljeno je u saopštenju.

Kako je navedeno, predstava bazirana na istoimenom romanu Danka Popovića “donosi snažnu antiratnu poruku kroz životnu priču Milutina Ostojića, koju maestralno tumači Nenad Јezdić”.

– Predstava uspijeva da kroz jednostavnu scenografiju i snažan dramski izraz prenese sve slojeve i kompleksnosti života običnog srpskog seljaka, te njegovog razmišljanja o besmislu rata i životnim vrijednostima – saopšteno je iz “Kustendrofa”.

TANЈUG