Breaking News
Home / Susjedne opštine / Foča / UB Foča: Broj kovid pacijenata povećan na 93

UB Foča: Broj kovid pacijenata povećan na 93

Bolnica foca

Koliko brzo se širi zaraza virusom korona na području Stare Hercegovine govori podatak da se u Univerzitetskoj bolnici Foča samo za tri dana broj pacijenata oboljelih od kovida sa 64 povećao na 93, što je najveća brojka od početka epidemije, upozoreno je na današnjem sastanku Opštinskog štaba za vanredne situacije.

Svi pacijenti su sa srednje teškom i teškom kliničkom slikom, a sedam ih je na respiratoru, potvrdio je direktor Univerzitetske bolnice Radmil Marić.
On je podsjetio da je u prethodnom talasu, u oktobru i novembru, najviše oko 70 bolničkih mjesta bilo popunjeno kovid pacijentima.

„Pacijenti su sada sa značajno težom kliničkom slikom, a populacija koja obolijeva je znatno mlađa u odnosu na ranije“, kaže Marić.

 

Ukoliko se nastavi ovako brz rast broja pacijenata, kapaciteti kovid odjeljenja Univerzitetske bolnice uskoro bi mogli biti popunjeni.

„Ukoliko se ukaže potreba, kapaciteti za kovid će se povećati, tako da se nikada ne može desiti da neko od pacijenata ne bude primljen, a mi primamo pacijente ne samo sa područja regije, nego i šire“, naveo je Marić.

On je dodao da bolničke ambulante, u skladu sa zaključkom Republičkog štaba,  trenutno rade sa 50 odsto kapaciteta, ali da ljekari iz ove zdravstvene ustanove pružaju usluge pacijentima u ambulantama u opštinama u okruženju.

Na području opštine Foča trenutno je 186 osoba pozitivno na virus korona, 61 više u odnosu na prethodni ponedjeljak, a na terapiji Doma zdravlja je oko 120 pacijenata sa upalom pluća.

Samo u toku jučerašnjeg dana u Dom zdravlja se javilo 45 novih pacijenata sa simptomima kovida.

Direktor Doma zdravlja Miroslav Ristanović kaže da je formiranje kovid ambulante, zajedno sa medicinskim osobljem Univerzitetske bolnice, u prostorijama starog obdaništa pun pogodak, jer su pacijenti koji primaju terapiju dobili mnogo bolje uslove.

U ambulanti je stalno prisutan jedan ljekar i u prvoj smjeni četiri tehničara, a u drugoj dva.

„Pacijentima koji primaju terapiju ljekari svakodnevno mjere stauraciju i šećer u krvi, prate njihovo zdravstveno stanje i po potrebi ih upućuju na hospitalizaciju u Univerzitetsku bolnicu“, naveo je Ristanović.

Načelnik opštine Milan Vukadinović ističe da podaci o broju i zdravstvenom stanju zaraženih govore da je stanje izuzetno teško.

„Opština je obezbijedila zgradu starog dječijeg vrtića za dnevnu terapiju, a dio sportske dvorane je opremljen za početak vakcinacije koju očekujemo svakog dana“, kaže Vukadinović.

 

On je izrazio razumijevanje za ugostitelje i privrednike koji su pogođeni mjerama zaštite od virusa korona.

„Iskreno se nadam da će mjere uroditi plodom i da će ovo jednog dana stati. Svjedoci smo da je virus u ekspanziji i mora se naći rješenje da se zaustavi, a opet da ne zaustavimo život i da našim građanima omogućimo da zarade i da žive“, rekao je Vukadinović.

U Foči se za vakcinaciju prijavilo 1.120 osoba starijih od 65 godina.

Dolazak prvog kontigenta vakcina očekuje se danas ili sutra, tako da bi proces imunizacije trebalo da počne ove sedmice.

Izvor: Radio Foča

Check Also

FB_IMG_1582543263892-872x610

“I MOJ BRAT JE BIO ‘MRVICA'” Anđela iz Foče u akciji humanosti

  Među najmlađim umjetnicima koji će se predstaviti na humanitarnoj akciji „S ljubavlju hrabrim srcima“  …

Powered by Master Media (TM)