Aktuelnosti RSAuto-moto

U Srpskoj regulisan saobraćaj lakih ličnih električnih vozila; Vozila se razvrstavaju u četiri klase

180351

 

Vlada Republike Srpske utvrdila je na danas održanoj sjednici Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima Republike Srpske.

Izmjenama i dopunama Zakona je, prvi put u Srpskoj, regulisan saobraćaj lakih ličnih električnih vozila kao što je električni trotinet, električni skejtbord, haverbord, segvej i slična vozila. Ova vozila se razvrstavaju u četiri klase.

Predviđeno je da se propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređeno kretanje pješaka primjenjuju i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do 6 km/h.

 

[ads1]

 

 

Lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 1 i klase 3 obavezno je da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo s kojim se kreće.

Propisi iz oblasti bezbjednosti saobraćaja kojima je uređen saobraćaj bicikala primjenjuju se i na lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4, a njihova maksimalna konstruktivna brzina je do 25 km/h.

Lice koje koristi lako lično električno vozilo klase 2 i klase 4 obavezno je da posjeduje identifikacionu potvrdu za lako lično električno vozilo kojim se kreće, ima više od 14 godina, posjeduje potvrdu o poznavanju propisa o bezbjednosti saobraćaja na putevima ili vozačku dozvolu kojom se dokazuje pravo upravljanja vozilom bilo koje kategorije i za vrijeme vožnje nosi na glavi zakopčanu zaštitnu kacigu.

Takođe, zakonom su jasnije definisane odredbe koje se odnose na sveobuhvatne analize saobraćajnih nezgoda, kretanje u raskrsnicama s kružnim tokom saobraćaja, nasilnička vožnja, prevoz životinja u kabini vozila i dr.

RTRS

[ads2]