Srbija

U Srbiji od subote bez kovid propusnica

192604

 

Krizni štab donio je danas odluku o ublažavanju kovid mjera, pa se od subote ukida važenje kovid propusnica, ali i ograničenje broja ljudi u zatvorenim prostorima, prenijela je članica Kriznog štaba ministarka Darija Kisić-Tepavčević.

Kisić Tepavčević je nakon sjednice Kriznog štaba rekla da je zabilježeno smanjenje svih parametara, od broja pregleda, do broja hospitalizovanih u odnosu na broj potvrđenih kovid slučajeva.

Rekla je da su bolnice počele da se vraćaju normalnom režimu rada, i da su u ovom momentu kovid bolnice praktično novoizgrađene za vrijeme pandemije Batajnica, Novi Sad i Kruševac.

 

[ads1]

 

 

– Sve to uslovilo je da se dođe do ublažavanja svih protivepidemijskih mjera. Od subote ukida se važenje kovid propusnica. Na skupovima u zatvorenim prostorijama ukida se limit broja osoba, i tako će od subote svi bioskopi i pozorišta moći da rade po normalnom režimu – objasnila je ona.

Kisić Tepavčević je rekla da je odlučeno da ostaje preporuka nošenja maski u zatvorenim prostorima.

Što se karantina tiče, prenijela je da je on i dalje na snazi u trajanju od sedam dana.

Kada je riječ o putnicima međunarodnom saobraćaju, prema njenim riječima, mjere ostaju na snazi, odnosno za ulazak u zemlju obavezni su dokaz o vakcinaciji, dokaz o preležanoj bolesti ili odgovarajući serološki test.

Prenijela je i da je preporuka Nacionalnog komiteta za imunizaciju uvođenje dodatne buster doze, za starije do 18 godina četvrta doza.

– Ta druga buster doza, može da se dobije pet mjeseci poslije prve, a odnosi se prije svega na one koji su pod većim rizikom od težeg oboljenja – objasnila je Kisić Tepavčević.

Ona je rekla i da je preporuka Komiteta uvođenje buster doze za vakcinaciju djece od 12 do 18 godine.

TANЈUG
[ads2]