Aktuelnosti RS

U nedjelju obilježavanje Dana sjećanja na žrtve ustaškog genocida

Dan sjećanja na žrtve ustaškog genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj /NDH/ od 1941. do 1945. godine biće obilježen u nedjelju, 12. maja, u Donjoj Gradini u prisustvu zvaničnika Republike Srpske i Srbije.

Јavna ustanova Spomen-područje Donja Gradina objavila je danas program obilježavanja prema kojem će u subotu, 11. maja, u 20.00 časova biti održana memorijalna akademija u Domu kulture u Kozarskoj Dubici u organizaciji ove javne ustanove.

U nedjelju, 12. maja, u 8.30 časova biće služena liturgija u Crkvi Svetih apostola Petra i Pavla u Kozarskoj Dubici.

U Spomen-području Donja Gradina, na Grobnom polju Topole u 12.00 časova biće položeni vijenci i cvijeće, nakon čega će u 12.30 časova kod Grobnog polja Hrastovi biti služen parastos ubijenim Srbima – žrtvama genocida u NDH, odnosno vjerski pomen pripadnicima drugih konfesija.

Obraćanje zvaničnika predviđeno je oko 13.00 časova.

Na sjednici Izvršnog odbora za obilježavanje ovog događaja potvrđeno je da se očekuje prisustvo oko 15.000 ljudi, a dogovoreni su i tehnički detalji u vezi sa obilježavanjem Dana sjećanja na 700.000 žrtava ustaškog zločina-genocida u koncentracionom logoru.

Dan sjećanja na žrtve genocida nad Srbima, Јevrejima i Romima u NDH obilježava se povodom oslobađanja ustaškog logora Јasenovac, jednog od najvećih i najstrašnijih logora smrti u Evropi.

Sistem logora smrti takozvane NDH obuhvatao je oko 80 logora, a Donja Gradina kao najveće stratište u sistemu koncentracionih logora Јasenovac formirana je avgusta 1941. godine.

Međunarodna komisija za istinu o jasenovačkom sistemu hrvatskih koncentracionih logora zaključila je da su Hrvati u Јasenovcu i Donjoj Gradini ubili više od 700.000 Srba, 80.000 Roma i 23.000 Јevreja.

RTRS