Aktuelnosti RS

U Bratuncu danas obilježavanje 32 godine od stradanja Srba u Srednjem Podrinju

U Bratuncu će danas biti obilježena 32. godišnjica stradanja 3.267 Srba u Srednjem Podrinju.

Obilježavanju godišnjice stradanja Srba u Srednjem Podrinju prisustvovaće i premijer Srbije Miloš Vučević i zvaničnici Republike Srpske.

Za zločin nad Srbima u srednjem Podrinju do danas niko nije odgovarao.

Fotografije 600 ubijenih i poginulih Srba, većinom civila iz bratunačke i srebreničke opštine, sinoć su postavljene pored puta od Bratunca prema Srebrenici, kao svjedočanstva počinjenih zločina nad srpskim civilima na tom području, prenijela je Srna.

Postavljanje fotografija organizovali su članovi organizacija porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih srpskih civila iz ove dvije opštine.

Patrijarh srpski Porfirije služiće u Bratuncu svetu liturgiju i pomen Srbima stradalim prije 32 godine u Birču i Srednjem Podrinju.

Blječevo, Gniona, Osmače, Potočari, Karno, Vijogor, Osredak, Čumavičje, Zalazje, Ratkovići, Brežani, Zagoni, Krnjiči, Sase, Zalazje, Magašiće, Ježeštica, Podravanje, Fakovići, Boljevići, Bjelovac, Sikirić, Kravica, Metaljka, Rupovo brdo, Bracan, Vandžići, Donja i Gornja Kamenica, Glođansko brdo, Kozjak, Maskalića potok, Široki put i Trešnjica samo su dio liste stratišta na području Srednjeg Podrinja i Birča na kojima su prije više od tri decenije na najsvirepiji način pobijene hiljade nedužnih pravoslavnih Srba, navedeno je u saopštenju Srpske pravoslavne crkve.

nezavisne.com