Aktuelnosti RS

U BiH godišnje se daruje 86.000 doza krvi

преузимање

Svake godine građani Evrope više od 20 miliona puta daruju krv, ali stanovnici BiH, sudeći prema podacima, čine tek neznatan deo tog broja, a svest o važnosti darivanja krvi u BiH još uvek nije dovoljno razvijena.

U BiH se godišnje donira oko 86 hiljada doza krvi, odnosno 56 hiljada u FBiH i 30-ak hiljada u RS.

Jedna puna doza krvi može spasiti čak 3 života, a na više od 3,5 miliona stanovnika, koliko ima BiH, te zalihe dovoljne su za tek pet odsto građana.

Da su zalihe premale, pokazuju i svakodnevni apeli rodbine i prijatelja koji preko društvenih mreža i portala mole građane da doniraju krv za njihove najbliže koji su ugroženi.

Za razliku od BiH, u Hrvatskoj, koja ima 4,2 miliona stanovnika, godišnje se donira duplo više, odnosno čak 180.000 doza krvi, što je 40 davanja na 1.000 ljudi.

– U našoj populaciji najzastupljenije su krvne grupe A RhD+ i ORhD+. One se najviše troše i njih ima najviše u zalihama. Godišnje se donira oko 1.400 koncentrata trombocita sa staničnog separatora, a trenutno raspolažemo sa 510 eritrocitnih i 85 trombocitnih komponenti – rekla je iz Zavoda za transfuzijsku medicinu FBiH Jasminka Kurilić.

Navodi kako su zalihe sveže smrznute plazme oko 10.000 jer se ona može čuvati do 3 godine, a u postocima se mnogo manje troši od eritrocitnih krvnih preparata, čime se stvaraju znatno veće zalihe.

– Transfuzijske ustanove u FBiH, osim Zavoda, nemaju službu za organizaciju i marketing davalaštva krvi. Pomoć Crvenog krsta je nedovoljna ili nikakva, te su stoga one prinuđene pozivati davatelje krvi, a to su uglavnom rodbina ili poznanici – ističe Kurlić, piše Večernji.

Potrebno je da što veći broj građana BiH u svoje godišnje aktivnosti uvrsti i darivanje krvi, a pomoći mogu sve zdrave osobe od 18 do 65 godina.

blic.rs