Aktuelnosti RSBIHPolitika RS

Tužilaštvo BiH podiglo optužnicu protiv četri osobe zbog referenduma u RS; Dodik: To govori dovoljno o apsurdu koji se zove BiH

Tužilaštvo BiH pokrenulo postupak zbog održavanja referenduma o Danu RS. Članovi komisije navodno nisu poštovali Ustavni sud.

26SUD_620x0

TUŽILAŠTVO BiH podiglo je optužnicu u predmetu “Referendum” protiv predsednika i članova Republičke komisije za provođenje referenduma o Danu Republike Srpske (9. januar) Siniše Karana, Dragoljuba Reljića, Gorana Zmijanjca i Milana Petkovića.

Na teret im se stavlja da su počinili krivično delo neizvršenje odluke Ustavnog suda BiH za koje je Krivičnim zakonom Bosne i Hercegovine zaprećena kazna od šest meseci do pet godina zatvora.

– Optuženi su svojim radnjama i postupcima, protivno odluci Ustavnog suda BiH, nastavili kao komisija da rade na organizaciji i provođenju referenduma o Danu RS, koji je održan 25. septembra prošle godine, te su na taj način učestvovali u neizvršenju odluke Ustavnog suda BiH – saopštio je portparol Tužilaštva BiH Boris Grubešić, dodajući da je optužnica prosleđena Sudu BiH na potvrđivanje.

Na optužnici se nisu našli predsednik RS Milorad Dodik, premijerka Željka Cvijanović i predsedavajući Predsedništva BiH Mladen Ivanić, kao ni ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Mirko Šarović, jer, kako navode u Tužilaštvu BiH, ne postoji dovoljno dokaza da su počinili, pomagali ili podsticali izvršenje dela.

– Istraga protiv njih je obustavljena zbog nedostatka dokaza. Obustavljena je i istraga protiv Davora Šešića, Nedeljka Glamočaka, Perice Bundala, Zdenke Gojković i Vojislava Gligića koji kao poslanici NS RS imaju imunitet od krivičnog gonjenja – rekao je Grubešić.

Petković: Nisam uplašen

OPTUŽENI Milan Petković za “Novosti” kaže da je skandalozno da za optužnicu saznaje preko saopštenja za javnost, kao i to što se pre mesec dana znalo ko će biti optužen.

– Nisam uplašen i niko ne može da mi oduzme pravo da se branim i dokažem svoju nevinost. Referendum o Danu RS je bio potpuno ustavan i na njemu sam, kao i svi ostali građani, branio Republiku Srpsku, koju ću sada braniti i pred Sudom BiH – rekao je Petković.

DODIK: OPTUŽNICA ZA REFERENDUM O DANU REPUBLIKE NEPRIHVATLjIVA

Optužnica protiv članova Komisije za referendum u Republici Srpskoj samo govori o apsurdu koji se zove Bosna i Hercegovina, izjavio je danas predsednik Srpske Milorad Dodik.

Dodik je istakao da je Sud i Tužilašto izmislila međunarodna zajednica u saradnji sa Bošnjacima kako bi se putem neustavnih instalacija i protivno Dejtonu vršilo pravno i političko nasilje nad Srpskom, prenosi RTRS.

Tužilaštvo BiH podiglo je ranije danas optužnice protiv četiri osobe iz Republike Srpske zbog organizovanja referenduma o Danu Republike Srpske i istovremeno doneo naredbu o obustavljanju istrage protiv zvaničnika Srpske zbog nedostatka dokaza.

Naredba o obustavi istrage izdata je protiv Mladena Ivanića, Mirka Šarovića, Željke Cvijanović i Milorada Dodika za koje, kako se navodi, ne postoji dovoljno dokaza da su navedeni svojim radnjama počinili izvršenje krivičnog dela, pomaganje ili podsticanje u navedenom delu.

Tužilac Miroslav D. Marković, nakon sprovedene istrage i prikupljenih dokaza, podigao je optužnicu protiv Siniše Karana, rođenog 1962. godine u Belom Manastiru, Dragoljuba Ređića rođenog 1979. godine u Tuzli, Gorana Zmijaljca rođenog 1955. godine u Srpcu i Milana Petkovića, rođenog 1984. godine u Banjaluci, prenela je RTRS.

Podizanje optužnice Dodik je nazvao nepodnošljivim i za Republiku Srpsku neprihvatljivim, te je istakao da će se u skladu sa odlukom Narodne skupštine svim raspoloživim sredstvima stati u odbranu optuženih.

O.M./Večernje Novosti