Aktuelnosti RS

TURISTIČKA ATRAKCIJA “Burinke” će ponovo da plove rekom Drinom

tjjktkqturbxy9mngnjzgnlmtg4mjuyotm3zjnlzgq1zwq1ntdhmdjkos5qcgvnk5uczqmuamldlqlnadyawsovb9kyl3b1bhnjbxmvturbxy8xzdc0y2i0mtcwntk1mdqznjyyownhymq2mdzmntbmni5wbmchwga

TURISTIČKA ATRAKCIJA “Burinke” će ponovo da plove rekom Drinom

Na reci Drini i Zvorničkom jezeru mogle bi se, nakon dužeg vremena, ponovo pojaviti „Burinke“ ili „Drinke“, lađe koje su nekada prevozile putnike i robu.

Ovoga puta bila bi to turistička atrakcija, koju bi gostima i turistima, uz usluge obučenog vodiča, ponudila Turistička organizacija grada Zvornik, javlja BN televizija

U muzejskoj zbirci Narodne biblioteke Zvornik čuvaju se replike nekadašnje lađe zvane „Burinka“ ili „Drinka“, zbog svog izgleda ponekad i „Papučare“, kao i splava koji su nekada prevozili putnike i robu Drinom do ušća u Savu, pa i dalje čak do Beograda. Odavno ih na Drini i Zvorničkom jezeru nema, ali Gradska turistička organizacija uradila je projekat izgradnje bar jedne takve, nekadanje lađe, duge 20-tak metara, koja bi bila u službi atraktivne turističke ponude i privlačenje novih gostiju u Zvornik.

U planu je i obnova izvora tri česme u centru Zvornika, uz postavljanje krčaga želja, kao i uređenje izletišta u Kiseljaku nadomak Zvornika, banji poznatoj po brojnim izvorima lekovite vode.

U realizaciji ovih za razvoj turizma na području Zvornika, značajnih projekata, u Turističkoj organizaciji, osim Gradske uprave očekuju i pomoć resornog ministarstva Republike Srpske.

bn/ blic.rs