Breaking News
Home / Visegrad / Aktuelnosti Višegrad / Turisti sve više pohode Srpsku

Turisti sve više pohode Srpsku

29a3b967-5d8b-4500-b352-31172aea80fa

 

Broj turista, kako domaćih, tako i stranih, u svim lokalnim zajednicama početkom ljetne sezone je povećan, što bi moglo dovesti do rekordne sezone po broju turista u Republici Srpskoj.

 

 

 

Miodrag Lončarević, direktor Turističke organizacije Republike Srpske, kazao je da su sve lokalne zajednice pune turista, kako stranih, tako i domaćih.

“Poredeći ovaj period godine s istim periodom prošle godine imamo 52 odsto više posjeta, a i 40 odsto više noćenja je zabilježeno u Republici Srpskoj. Imamo 30 odsto više i naplaćene boravišne takse. Takođe, uvođenje turističkih vaučera od 1. jula će i te kako poboljšati našu turističku sezonu”, kazao je Lončarević za “Nezavisne novine”.

Dodao je da su obaviješteni i od lokalnih turističkih organizacija da turisti masovno dolaze u Republiku Srpsku te da ih je iz dana u dan sve više.

“Mislim da ne bi bilo nikakvo iznenađenje da dostignemo 2019. godinu po broju turista u Republici Srpskoj, koja je do sada rekordna, pa čak i da je prestignemo ako se ovaj trend dolazaka turista nastavi, zahvaljujući institucijama, ali i lokalnim turističkim organizacijama”, naveo je Lončarević.

Branka Branković, portparol Turističke organizacije grada Banjaluka, rekla je za “Nezavisne novine” da bi ova godina po broju turista u gradu na Vrbasu mogla biti bolja i od rekordne 2019.

“Banjaluka je prepuna turista i u to se svi mogu uvjeriti. U centru grada mogu se čuti i vidjeti različiti jezici i kulture i to je ono što je pohvalno”, kazala je Brankovićeva.

Prema njenim riječima, smještajni kapaciteti u gradu su znatno popunjeniji nego što je to bilo u istom periodu prošle godine.

“Ovome svemu su doprinijele mnogobrojne manifestacije i koncerti i svi ostali događaji na koje Banjaluka stavlja akcenat kao na kvalitetne turističke proizvode koji svakako dovode turiste kod nas”, naglasila je Brankovićeva.

Branislav Andrić, stručni saradnik u Turističkoj organizaciji Višegrad, kazao je da su već sada prevazišli očekivanja po broju dolazaka turista za maj i prvu polovinu juna.

 

 

 

“Računamo da će ova sezona dovesti do potpunog oporavka višegradskog turizma od pandemije, a ako nastavimo ovim tempom mi bismo mogli prevazići rezultate iz 2019. godine. Dobra je posjeta, ugostitelji su zadovoljni, a smještajni kapaciteti dobro popunjeni. Vraćaju se gosti iz Slovenije, Bugarske, ali i iz Srbije i Crne Gore, koji su tradicionalni gosti”, istakao je Andrić za “Nezavisne novine”.

Inače, prema podacima Zavoda za statistiku RS, u prva četiri mjeseca bio je 109.801 turista, i to 55.645 stranih i 54.156 domaćih gostiju, što je rast od 56,1 odsto u odnosu na isti period prošle godine.

“U prva četiri mjeseca ove godine turisti su ostvarili 284.480 noćenja, što je u odnosu na isti period prošle godine rast od 41,4 odsto”, stoji u podacima Zavoda za statistiku Republike Srpske.

nezavisne.com

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i  pridružite se u našoj  Viber zajednicu.

Check Also

20220812073605_428929

Zimske atrakcije Krajišnicima nadohvat ruke: OC “Jahorina” gradiće ski-centar na Manjači

  Ljubitelji zimskih sportova iz krajiških opština do najbližeg skijališta više neće morati putovati satima, …

Powered by Master Media (TM)