Aktuelnosti RS

To je BiH: Hitna pomoć se sklanja vozilima pod pratnjom (VIDEO)

Poslanici SDS-a i HDZ-a BiH, na posljednjoj sjednici Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH bili su uzdržani prilikom glasanja o izmjenama Zakona o bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, kojima se vatrogasnim vozilima i vozilima Hitne pomoći daje prednost u saobraćaju u odnosu na vozila pod pratnjom.
Vozilo pod pratnjom - Foto: RTRS

Vozilo pod pratnjomFoto: RTRS

Time su pokazali ne samo da ne postoji parlamentarna većina već da su im preči funkcioneri koji se voze pod pratnjom nego bolesni i ugroženi građani. SNSD sjednicama i dalje ne prisustvuje.

Dugogodišnji vozač ambulantih kola Dragoslav Soldat nema dilemu da vozila Hitne pomoći i Vatrogasci treba da imaju prednost u odnosu na vozila pod pratnjom. Nedopustivo je, kaže, da se od zatamnjenih vozila pod pratnjom sklanja u stranu dok vozi bolesne i povrijeđene pacijente.

Samo u BiH još od 2005. zakonom je regulisano da vozila političara pod rotacijom imaju pravo prvenstva u saobraćaju nad kolima Hitne pomoći i Vatrogascima. Pokušaj ispravljanja te anomalije nije dobio podršku poslanika iz Republike Srpske, koji su dio parlamentarne većine u bh. parlamantu, osim Sadika Ahmetovića i Јovana Vukovljaka koji su podržali te izmjene.

“Јasno je da vozila Hitne opomoći i vatrgosaci trebaju da uimaju prvo prvenstva nad vozilima po pratnjom”, kaže Damir Arnaut poslanik u Predstavničkom domu PS BiH (SBB BiH).

Besmislenost odredbe Zakona koja u saobraćaju daje prednost političarima u zatamnjenim vozilima u odnosu na Hitnu pomoć najbolje ilustruje primjer bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegović, čije je službeno vozilo koristila njegova žena Sebija, direktorka KC u Sarajevu.

“Prema sadašnjem zakonu, gospodin Izetbegović ima prednost u odnosu na gospođu Sebiju, a ako bi bile prihvaćene izmjene ovog zakona onda bi gospođa Sebija imala prednost u odnosu na gospodina Bakira”, ironično je predstavio Saša Magazinović,  poslanik u Predstavničkom domu PS BiH (SDP BiH).

Odbijanjem da promijeni sporne odredbe u Zakonu, PS BiH vozačima Hitne pomoći i vatrogascima šalje poruku da se sklanjaju u stranu ako im u susret idu vozila pod pratnjom, bez obzira na to da li voze unesrećene kojima svaki minut ili sekunda znače život.

Ako to ne urade, a dođe recimo do udesa, oni će biti krivi jer im zakon ne daje prednost na ulici.

RTRS