Bajina BaštaTurizam

Tara: lepotica zapadne Srbije

planina-tara-foto-stratos-4-890x395_c

 

Leto je vreme odmora i uglavnom se vezuje za more. Sunce, plaža i slana voda su, za mnoge, ideal godišnjeg odmora. Međutim, postoje i ljubitelji prirode koji čekaju lepo vreme kako bi istražili planine, brda ili osvojili neki od vrhova. Srbija ne zaostaje po lepoti prirode koja pleni i pruža odmor. Te se na zapadu naše zemlje nalazi se planina Tara, koja pripada unutrašnjem pojasu Dinarida.

Njen najviši vrh je Kozji ri (15.91 m), a prosečna nadmorska visina planine je 1200 m. Tara spada u ekološki očuvanu prirodnu sredinu, bogata je biljnim i životinjskim svetom i blagotvorne je klime. Tik uz planinu su reka Drina i  veštačka jezeria Zaovine i Perućac. U neposrednoj okolini su Užice, Mokra Gora i Višegrad.

 

[ads1]

 

 

Nacionalni park

Taru je 13.jula 1981.godine Narodna skupština SR Srbije proglasila Nacionalnim parkom, a obuhvata površinu od 24.991,82 hektara. Pretpostavlja se da su trijaski krečnjaci, na severnim stranama Tare nekada bili obala Panonskog mora. Zbog povoljne klime ovde je opstala Pančićeva omorika, kao i mnogi drugi spomenici prirode. Najviša kota je Kozji Rid, a najniža tačka je 291 m odnosno visina jezera Perućac. Reka Vrelo je najjače kraško vrelo i uliva u Drinu. Klima je planinska, te su leta sveža, a zime hladne sa dosta snega. Kiše najviše padaju u maju, a najsuvlji meseci su jul i avgust, dok je jesen sunčana i toplija od proleća.

Na Tari su otkrivene 34 šumske i 19 livadskih zajednica, a 75 odsto su mešovite šume smrče, jele i bukve. Pored Pančićeve omorike značajne su i mečija leska,tisa, božikovina, jeremičak, dervenski različak, božur, paprat rebrača… Od 53 vrste sisara, najatraktivniji su mrki medved i divokoze. Tara je dom i za 135 vrsta ptica, od kojih su 43 selice. U šumama Tare raste više od 251 vrste gljiva, od kojih su 3 otrovne. Jedna od njih je Zelena pupavka –najopasnija gljiva Evrope.

 

 

[ads2]

 

 

Atraktivne lokacije na Tari i u okolini

– Vidikovac Banjska stena – pogled na kanjon Drine i jezero Perućac.

– Vidikovac Crnjeskovo – 900 m od manastirskih konaka na Kaluđerskim Barama

– Jezera u Zaovinama

– Tepih livada – Rezervat prirode Crveni potok

– Manastir Rača iz 13 veka, zadužbina kralja Dragutina

– Rečica Vrelo (Perućac) – jedna je od najkraćih u Evropi

– Kućica na Drini – čuvena kućica na steni u Bajinoj Bašti

– Kremna – Mokra Gora – Šarganska osmica – Drvengrad

– Vidikovac Osluša – prelep pogled na Drinu, Bajinu Baštu…

izvor i foto: tara-planina.com