Zdravlje

Svjetski dan borbe protiv HIV/AIDS: Organizovana besplatna testiranja

20191127124517_570772

 

Dan borbe protiv HIV/AIDS-a obilježiće Institut za javno zdravstvo Republike Srpske, Klinika za infektivne bolesti UKC RS i Udruženje građana “Viktorija“ u partnerstvu sa Gradom Banjaluka.

Institut za javno zdravstvo Republike Srpske u nedjelju, 1. decembra, od 12 do 20 časova, organizovaće testiranje na HIV u Centru za dobrovoljno, povjerljivo i anonimno savjetovanje i testiranje (DPST) Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske (Ul. Jovana Dučića, br. 1).

 

[ads1]

 

Klinika za infektivne bolesti UKC RS, 28. novembra organizuje besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje za sve zainteresovane građane na virus HIV-a. Testiranje će se vršiti brzim, rapid testovima. Svi zainteresovani građani na testiranje mogu doći u Savjetovalište Klinike za infektivne bolesti – prizemlje (lokacija Paprikovac), ambulanta broj 47 od 08 do 19 časova.

Medicinsko osoblje Klinike za infektivne bolesti nizom aktivnosti obilježiće Dan borbe protiv HIV/AIDS-a s ciljem smanjenja stigme i diskriminacije oboljelih od ove bolesti. Mobilna ekipa medicinskog osoblja iz Klinike za infektivne bolesti organizovaće besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje studenata u studentskom domu – Paviljon IV, 29. novembra u periodu od 11 do 14 časova. Takođe, 29. novembra biće organizovana predavanja za studente medicine na istu temu.

Grad Banjaluka podržava rad Savjetovališta za prevenciju i tretman bolesti zavisnosti koje obezbjeđuje Udruženje građana “Viktorija“. Pored toga Udruženje provodi  i aktivnosti koje su  usmjerene na  podizanje nivoa svijesti pojedinca i društva  kada je u pitanju HIV i rizici koje nosi ova bolest. Udruženje “Viktorija“ će obezbjediti kondome i promotivni materijal, te u partnerstvu s Klinikom za infektivne bolesti UKC organizovati besplatno, dobrovoljno i anonimno testiranje studenata u “Kampusu“, 29. novembra.

 

[ads2]

 

Pozivaju se građani, posebno mladi, ukoliko su imali neko od rizičnih ponašanja ili sumnjaju da su bili izloženi virusu HIV-a, a žele saznati i provjeriti svoj HIV-status, da dođu na jednu od tri gore navedene lokacije  i  da se testiraju. Testiranje je anonimno, povjerljivo, besplatno, nije potreban nikakav dokument niti ljekarska uputnica.

Takođe, u okviru testiranja obezbijeđeno je i savjetovanje s ciljem  unapređenja znanja o HIV/AIDS-u,  načinima i putevima prenošenja HIV-a, a posebno  mjerama za sprečavanje prenošenja ove bolesti, uz podjelu promotivnog  materijala.

 

nezavisne.com