Srbija

Sutra obeležavanje 103. godišnjice Cerske bitke

Tekeris, 19. avgusta 2014 - Svecanost povodom stogodisnjice Cerske bitke. U Tekerisu kod Loznice danas je u okviru spomen-kompleksa Cerska bitka uz vojne i drzavne pocasti pocelo obelezavanje stote godisnjice od jedne od najvecih pobeda srpske vojske u Pvom svetskom ratu. FOTO TANJUG / TANJA VALIC / tj

TEKERIŠ – Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, povodom obeležavanja 103. godišnjice Cerske bitke, predvodiće sutra državnu ceremoniju u 11 sati u okviru spomen-kompleksa „Cerska bitka” u mestu Tekeriš kod Loznice.

Ceremonijom je predviđeno polaganje venaca i odavanje počasti, prigodan umetnički program i obraćanja.

Kod spomen-kosturnice u Tekerišu vence će položiti predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, Grada Loznice, Šapca, Opštine Krupanj kao i predstavnici brojnih udruženja i građana opredeljenih za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Organizator državne ceremonije je Vlada Srbije – Odbor za negovanje tradicija oslobodilačkih ratova Srbije.

Cerska bitka, koji se odigrala tokom avgusta 1914. godine, predstavlja jednu od najznačajnijih i najvećih pobeda Srpske vojske u čitavom toku Prvog svetskog rata. To je, istovremeno, i blistav primer taktički dobro osmišljene i ostvarene vojne operacije.

Ostvarivši pobedu u znamenitoj Cerskoj bici pripadnici Srpske vojske, predvođeni generalom Stepom Stepanovićem, pružili su primer bezmerne hrabrosti i patriotizma koji je ostao utkan u kolektivnu svest nacije sve do naših dana, saopštilo je Ministarstvo. (Tanjug)